Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Filmul Scara, dedicat creatorilor români de spectacole, în cinematografe din 15 octombrie

filme, cinema, cinematograf

Lungmetrajul „Scara”, regizat de Vlad Păunescu, cu Horaţiu Mălăele şi Valentin Teodosiu în distribuţie şi debutantul Eduard Trifa în rol principal, va rula în cinematografele din ţară începând cu 15 octombrie, potrivit news.ro.

„Scara” urmăreşte parcursul unui tânăr ajuns din provincie la Bucureşti, unde devine unul dintre cei mai talentaţi actori ai generaţiei sale, un star al anilor ’80, apoi o figură marcantă a evenimentelor din jurul Revoluţiei şi Mineriadei.

Inspirat din fapte reale, filmul este construit pe mai multe planuri şi surprinde o epocă: viaţa în teatrele bucureştene şi magia din jurul unui spectacol legendar (Fraţii Karamazov de la Teatrul Nottara), demolările bisericilor de către comunişti şi zbuciumul interior al personajului principal, un rebel tot mai constrâns de regim.

Distribuţia filmului este condusă de Eduard Trifa, aflat la primul rol principal în lungmetraj, după ce a jucat pe mai multe scene de teatru din Bucureşti.

Citește și: RAPORT BOMBĂ privind ASASINATUL EXPLOZIV de la ARAD-Angajați MApN ce ar putea face parte din anturajul...

„E important ca toţi să înţelegem gravitatea pasivităţii şi cred că «Scara» ne arată foarte bine care sunt efectele tăcerii, dar şi ale rebeliunii. Am jucat un om din aceeaşi branşă, un actor, deci multe din trăirile lui – de la drumul din provincie până în Bucureşti, intrarea într-un teatru nou, adaptarea la un nou colectiv – le-am simţit şi eu. Chiar dacă vremurile pe care personajul le trăieşte au fost mult mai complicate decât cele pe care le trăiesc eu, am încercat să înţeleg şi să redau pe ecran revolta lui Andrei - în faţa regimului, în faţa oamenilor – dar şi revelaţia din final, care l-a apropiat definitiv de credinţă”, a declarat el, potrivit unui comunicat remis News.ro.

Din distribuţie fac parte Voica Oltean, Ana Maria Guran, Ada Galeş şi Ioana Bugarin, dar şi Horaţiu Mălăele, Valentin Teodosiu, Ioana Crăciunescu, Nicodim Ungureanu, Ion Andrei Ionescu, Magda Catone şi Dragoş Galgoţiu, regizor de teatru aflat la debut ca actor.

Regizorul Vlad Păunescu dedică acest film tuturor creatorilor de spectacole: „Am trăit şi eu şi soţia mea, Oana Păunescu, printre actori, regizori, creatori de teatru, film sau artă. Dorinţa mea a fost să le dedicăm lor acest film. Le mulţumesc că există, pentru că fără ei nu aş fi existat nici eu, nici soţia mea. Am ales să spun această poveste pentru că face parte din trecutul meu, am trăit acele vremuri, alături de oamenii a căror destine am încercat să le transpun acum pe ecran. Cred că este o istorie importantă, care trebuie ştiută mai ales de tinerii născuţi după Revoluţie, ca să nu se mai repete”.

Scenariul filmului este semnat de Vlad Păunescu şi Constantin Chelba, scenografia - de Sorin Dima, iar costumele - de Oana Păunescu. Operatorul filmului este Alex Sterian, iar montajul le aparţine Corinei Stavilă şi lui Mihai Cosmin Popa.

„Scara” a avut proiecţii sold-out la TIFF şi la TIFF Oradea, iar din 15 octombrie va putea fi vizionat în cinematografe din toată ţara. Programul proiecţiilor va fi anunţat pe paginile de Facebook şi Instagram ale filmului.

Filmul este o producţie Castel Film, realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, distribuit de Transilvania Film.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.