Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Finanțele mai au de acordat 20% din bugetul alocat schemei de stat începută în septembrie

business24.ro
transparenta buget

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) mai are la dispoziție 20% din bugetul alocat pentru schema de ajutor de stat instituită prin Horărârea de Guvern (HG) nr. 807/2014, dintr-un buget de 614 milioane de lei și dintr-o sesiune de înregistrare a cererilor de acord deschisă la 10 septembrie 2018.

Primele nouă acorduri de finanțare acordate în baza schemei de ajutor de stat pentru stimularea investițiilor majore, prin HG nr. 807/2014, care are ca obiectiv dezvoltarea regională prin stimularea investițiilor cu impact semnificativ în economie prin finanțarea activelor corporale și necorporale aferente proiectelor de investiții, au fost semnate luni, 12 noiembrie, de către ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici informează mediafax.

În prima etapă au fost selectate nouă proiecte cu o valoare totală de 1,3 miliarde de lei, pentru finanțarea cărora a fost aprobat ajutor de stat în valoare de 491,2 milioane de lei. Aceste proiecte de investiții vor crea 1.947 noi locuri de muncă și vor contribui cu 515,1 milioane lei la dezvoltarea regională, prin taxele și impozitele suplimentare plătite ca urmare a implementării acestora, potrivit unui comunicat de presă al MFP. Aceste proiecte investesc în industria auto, industria materialelor de construcții, industria aeronautică, sănătate și asistență socială.

„Până în prezent au fost depuse 46 de cereri de acord pentru finanțare, pentru proiecte de investiții a căror valoare depășește 4,5 de miliarde de lei, pentru care se solicită ajutor de stat de peste 1,6 miliarde de lei”, au mai menționat reprezentanții Finanțelor.

Pentru a asigura creșterea accesibilității companiilor la finanțarea investițiilor cu ajutor de stat, Guvernul a aprobat, recent, următoarele modificări: instituirea regulii potrivit căreia vor fi analizate toate cererile de acord pentru finanțare depuse; diminuarea plafonului minim al proiectelor de investiții pentru a fi eligibile, de la 3 milioane de euro la 1 milion de euro, decizie adoptată în ședința de vineri, 9 noiembrie, și publicată în Monitorul Oficial luni, 12 noiembrie.

„Pentru toate proiectele de investiții care vor fi eligibile vor fi asigurate sumele necesare din bugetul alocat în prezent plus sumele suplimentare la rectificarea bugetară, respectiv prin legea anuală a bugetului”, au subliniat reprezentanții Finanțelor.

Ministrul Finanțelor a completat, în cadrul ceremoniei, că reducerea plafonului minim la un milion de euro reprezintă o deschidere către afaceri mai mici și din România și i-a încurajat și pe cei care vor să-și deschidă o nouă afacere în România sau vor să și-o extindă pe cea existentă să aplice la un astfel de program de susținere.

„Este o primă măsură care se axează cu precădere pe zona economică, nu neapărat să creștem locuri de muncă - pentru noi, ca Guvern, este un obiectiv, dar trebuie să creștem foarte multe economie, care vor avea și un astfel de impact, anume creșterea de locuri de muncă. În Guvern, se discută foarte des de măsuri pentru mediul economic și este o obligație pe care domna prim-ministru a impus-o fiecărui minister în parte, cu precădere Ministerului de Finanțe, pentru a găsi măsuri, ca, până la final de an, să venim cu un pachet foarte clar, pentru ceea ce înseamnă relația cu mediul economic, de a încuraja foarte multe economia din România,. Anul viitor, va fi, pentru noi, ca țară, un an în care investițiile vor trebui să poarte principalul accent din partea statului, în tot ceea ce înseamnă investiții, sprijin financiar, debirocratizare, măsuri de simplificare foarte agresivă în sensul bun, pentru ca dumneavoastră, cei care vă ocupați de economia acestei țări, să puteți să aveți un mediu concurențial corect și măsuri și tratament egal la fel ca ceilalți investitori, care sunt oriunde în Europa. Știți foarte bine, există o astfel de discuție, la nivel național, la nivel european, ca fiecare om de afaceri să aibă parte de tratament egal, oriunde ar face un business și mai ales în România”, a declarat Teodorovici, la finalul ceremoniei.

Ceremonia de semnare și de acordare a contractelor s-a desfășurat la Palatul Victoria, în prezența prim-ministrului, Viorica Dăncilă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.