Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Financial Times a descifrat motivele victoriei lui Iohannis

iohannis

Alegerea lui Klaus Iohannis presedinte al României reprezinta una dintre cele mai mari "bulversari politice din perioada post-comunista" si "manifestarea unor ani de furie (acumulata) din cauza standardului de trai scazut si persistentei coruptiei", comenteaza Financial Times, potrivit Mediafax.

"Putini ar fi prevazut ca Klaus Iohannis, un primar din provincie si fost profesor de liceu, era capabil sa provoace una dintre cele mai mari bulversari politice în România postcomunista", comenteaza prestigioasa publicatie britanica, adaugând ca "molcomul" Iohannis a contrazis previziunile sondajelor cu privire la alegerile de duminica, provocând "o înfrângere uluitoare favoritului, premierul Victor Ponta".

Alegerea ca presedinte a primarului de centru-dreapta al micului oras transilvanean Sibiu "a fost manifestarea unor ani de furie (acumulata) din cauza standardului de trai scazut si persistenta coruptiei si persistentei coruptiei în cea de-a doua cea mai saraca tara din UE, la mai bine de sapte ani de la aderarea acesteia la Uniune", comenteaza FT.

Ponta nu a fost pregatit nici pentru valul de furie fata de programele de austeritate desfasurate de catre FMI si fata de o relatie politica "otravita" cu presedintele în exercitiu Traian Basescu, considera ziarul, care aminteste despre confruntarile repetate de când Ponta a fost ales, în 2012, si încercarile acestuia de a slabi pozitia lui Basescu, pe care l-a împiedicat sa participe la un summit UE blocându-i avionul la sol.

Pentru sustinatorii lui Iohannis, victoria sa reprezinta "un moment de transformarre a fostei tari comuniste, o ocazie de a reduce birocratia, eradicarea coruptiei si crearea unui mediu favorabil afacerilor", însa capacitatea sa de a-si duce la îndeplinire promisiunile tine de mobilizarea puterilor constitutionale ale presedintelui de a exercita presiune asupra Guvernului si de a influenta politicile, avertizeaza FT, precizând ca potrivit sistemului semiprezidential din România, puterile presedintelui sunt limitate la orientarea politicii externe, nominalizarea premierului si altor oficiali de rang înalt.

Sustinatori ai lui Iohannis sunt constienti ca acesta nu va avea un control direct asupra politicilor economice, dar insista asupra faptului ca detinând controlul asupra nominalizarilor îl poate obliga pe Ponta, scrie publicatia citândul-l pe Alexandru Coita, un consilier al presedintelui-ales.

Lupta împotriva coruptiei a fost una dintre temele mari ale campaniei sale, iar la câteva ore dupa victorie Iohannis a îndemnat Parlamentul sa voteze împotriva unei amnistii pentru politicieni români, inclusiv parlamentari investigati penal, mai scrie FT, adaugând ca unii comentatori se asteapta ca Guvernul Ponta sa cada înainte de alegerile din 2016.

Însa strategia lui Iohannis ramâne neclara, scrie Financial Times, adaugând ca, în pofida faptului ca are avantajul sustinerii publice, o abordare agresiva i-ar putea permite lui Ponta sa-l marginalizeze pe presedinte. De asemenea, potrivit unor analisti premierul ar putea recurga la o relaxare a cheltuielilor, cu scopul de a-si consolida pozitia.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.