Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Finanțare de succes pentru Agricover Holding SA la Bursa de Valori București: suma ajunge la 40 de milioane de euro

Ștefan Bucătaru

Pentru a marca 20 de ani de la debutul operațiunilor pe piața agricolă din România, Grupul Agricover a derulat prima emisiune de obligațiuni în valoare de 40 de milioane de euro, care va fi listată în perioada imediat următoare pe piața reglementată a Bursei de Valori București (BVB). Emisiunea s-a desfășurat printr-un plasament privat la BVB, care a fost suprasubscris și s-a bucurat de o audiență diversificată, atât în rândul investitorilor instituționali (fonduri deschise de investiții, bănci comerciale, instituții financiare internaționale), precum și în rândul investitorilor din categoria „private banking”.

Obligațiunile emise de Agricover Holding SA sunt denominate în euro, negarantate, valoarea nominală a unei obligațiuni fiind de 50.000 de euro, cu o rată a cuponului de 3,5%.

Suma  atrasă prin emisiunea de obligațiuni este destinată finanțării operațiunilor de creditare ale Agricover Credit IFN SA, subsidiară a Agricover Holding SA, specializată exclusiv în finanțarea fermierilor din România. Inclusiv prin fondurile atrase prin emisiunea de obligațiuni, instituția financiară nebancară își propune să mențină ritmul alert de creditare al fermierilor români și să contribuie pe mai departe la creșterea susținută, pe baze sustenabile, a performanței agriculturii locale.

Suntem onorați de interesul generat de această primă emisiune de obligațiuni, în special în rândul persoanelor fizice, cât și al investitorilor instituționali, și suntem entuziasmați de oportunitatea creată, aceea de a pune în contact, prin intermediul BVB, comunitatea financiară cu fermierii din România, pentru a construi împreună o agricultură românescă performantă, competitivă și responsabilă față de mediu”, a declarat Ștefan Bucătaru (foto), Membru în Consiliul de Administrație al Agricover Holding SA, coordonator operațiuni derulate pe piețe de capital.

Procesul de emitere a obligațiunilor și plasamentului privat a fost intermediat în calitate de coordonatori unici ai tranzacției de Banca Comercială Română (BCR) și BRD Groupe Societe Generale, prin echipele specializate în operațiuni derulate pe piețele de capital. Casa de avocatură Schoenherr și Asociații SCA a acordat asistență juridică, iar Ernst & Young Assurance Services S.R.L și KPMG Audit SRL au furnizat servicii de audit financiar.

“Suntem bucuroși să fim alături de Grupul Agricover în calitate de intermediari în cadrul celui mai mare plasament privat local de obligațiuni al unui emitent „corporate” din ultimii ani. Am fost plăcut surprinși de faptul că investitorii, atât cei instituționali - instituții financiare internaționale, bănci comerciale și fonduri de investiții - cât și clienții de private banking, au fost foarte receptivi la oferta Agricover, în contextul unei perioade tumultoase pentru piețele financiare. Avem astfel dovada clară că o companie solidă, care operează un model de business cu evidente avantaje competitive și sinergii, condus de un management experimentat, va atrage mereu interesul investitorilor. Iar acest lucru ne dă încrederea că și alte companii românești de succes vor începe să ia din ce în ce mai în serios alternativa atragerii de finanțare prin intermediul pieței de capital“, a declarat Ioana Tănase, Director Investment Banking, Banca Comercială Română (BCR).

“După listare, emisiunea de obligațiuni derulată de Agricover Holding SA va deveni cea mai reprezentativă ca valoare lansată la BVB de un grup antreprenorial românesc, care se remarcă prin modelul sinergic de afaceri și, desigur, prin faptul că este unul dintre cei mai importanți jucători pe piața finanțărilor pentru fermieri și a distribuției de tehnologii agricole. Interesul ridicat al investitorilor instituționali și de private banking pentru obligațiunile Agricover confirmă că acționarii companiilor de anvergură din România găsesc la BVB o platformă viabilă de finanțare și de exit din afacerile lor. Inclusiv din perspectiva experienței noastre ca intermediar al ofertei Agricover, avem convingerea că oferta de obligațiuni care tocmai a fost închisă, reprezintă doar un prim pas al Grupului Agricover pe bursa de la București”, a declarat Irina Neacșu, Director Executiv al Direcției Corporate Finance, BRD Groupe Societe Generale.

Grupul Agricover desfășoară activități de Agri-Business, Agri-Finance, Agri-Food și Agri-Technology prin cele patru entități controlate de Agricover Holding SA: Agricover SA, Agricover Credit IFN SA, Abatorul Periș SA și Agricover Technology SRL. Acționarul majoritar al Agricover Holding SA este Jabbar Kanani, cu o participație de 87,27%, în timp ce Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) deține o participație de 12,73% în urma unei majorări de capital realizate în noiembrie 2017.

Încă de la înființare, Grupul Agricover și-a propus să deservească fermierii români și să le ofere soluții inovatoare, adaptate nevoilor lor, astfel încât aceștia să poată să își consolideze în mod sistematic și sustenabil productivitatea, prin acces la tehnologii agricole performante și finanțare specializată, adaptată specificului sectorului agricol. Grupul are o contribuție directă la performanțele foarte bune ale fermierilor români, care, în ultima decadă, și-au crescut constant productivitatea medie la hectar pentru culturile de cereale și oleaginoase, înregistrand în perioada 2017-2019 un nivel reprezentând 93% din media Uniunii Europene, respectiv 75% din productivitatea înregistrată în Franța, 77% din productivitatea înregistrată în Germania șicare a depășit cu 19% randamentul mediu al fermierilor din Polonia.

Pentru 2020, chiar și în contextul pandemiei, rezultatele operaționale ale entităților Grupului Agricover au fost foarte bune, în acord cu previziunile de business. Sectorul agricol s-a confruntat cu secetă severă, în special în sud-estul țării, însă performanța fermierilor români a dovedit o bună reziliență, fapt reflectat inclusiv de evoluția și rezultatele financiare ale segmentelor de afaceri ale Grupului.

“Avem o echipă performantă, am elaborat structuri optime de guvernanță corporativă și am implementat un management robust al riscului împreună cu procese operaționale clare și eficiente, care ne-au permis să creștem rapid, beneficiind de elementul inovator al modelului nostru de afaceri, sinergia segmentelor de business. Pentru anul acesta rămânem optimiști, prin prisma faptului că ultimele luni au adus cantități semnificative de precipitații, iar culturile de toamnă au fost însămânțate pe suprafețe mari. Pe termen lung ne așteptăm ca piața să devină și mai dinamică, favorizată de dezvoltarea agriculturii de precizie, accelerarea procesului de digitalizare în agricultură, precum și de schimbul de generații în rândul fermierilor români, a declarat Ștefan Bucătaru, Membru în Consiliul de Administrație al Agricover Holding SA, coordonator operațiuni derulate pe piețe de capital.

***

Despre Grupul Agricover

Grupul Agricover este unul dintre cei mai importanți jucători din agribusiness-ul românesc, cu o activitate de peste 20 de ani. Cu un model de business puternic integrat și original, Grupul Agricover susține eficiența întregului lanț valoric din agricultură, oferind soluții specializate pentru dezvoltarea afacerilor fermierilor din România.

Agricover Holding SA este acționar majoritar și investitor în activitățile de Agri-Business, Agri-Finance, Agri-Food și Agri-Technology derulate prin subsidiarele sale, Agricover SA, Agricover Credit IFN SA, Abatorul Periș SA și Agricover Technology SRL. Acționarii principali ai Agricover Holding SA sunt Jabbar Kanani, cu o participație de 87,27% și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), cu o deținere minoritară de 12,73%, în urma unei tranzacții realizate în noiembrie 2017. În prezent, în cadrul subsidiarelor Agricover Holding SA își desfășoară activitatea peste 1.050 de angajați. Grupul deservește un portofoliu de peste 6.500 de clienți fermieri, care exploatează peste 2,5 milioane de hectare de teren arabil la nivel național.

Agricover Credit IFN SA, înființată în anul 2007, este prima instituție financiară din România care oferă produse financiare exclusiv fermierilor din sectoarele vegetal și zootehnic. Cel mai important produs din portofoliu, cu o pondere de peste 60% în creditele totale brute, este reprezentat de creditul pentru asigurarea capitalului de lucru al fermierilor pe termen mai mic de un an, în timp ce creditele pentru capital de lucru pe termen de peste un an reprezintă peste 20% din portofoliu. Numărul de clienți activi ai Agricover Credit IFN SA a depășit pragul de 4.000 la data de 30 iunie 2020, marea majoritate fiind fermieri de culturi principale vegetale mari.

Agricover SA, înființată în anul 2000, este entitatea exclusiv dedicată activității de distribuție a tehnologiilor agricole (produse pentru nutriția plantelor, produse pentru protecția plantelor, semințe certificate) și combustibil (motorină). Numărul de clienți activi la data de 30 iunie 2020 a depășit 6.000, ponderea cea mai ridicată în afaceri fiind reprezentată de fermierii care administrează suprafețe de peste 500 de hectare. În octombrie 2019, Agricover Holding SA a finalizat o tranzacție în urma căreia ADAMA, membră a Grupului Syngenta, unul dintre liderii globali în soluții integrate pentru protecția plantelor, a devenit acționar minoritar în cadrul subsidiarei, cu o participație de 10%.

Abatorul Periș SA este una dintre cele mai mari și moderne unitatăți de abatorizare și procesare a cărnii de porc din România. Încă de la preluarea ei de către Grupul Agricover în 2015, unitatea de producție a trecut printr-un proces susținut de modernizare și retehnologizare, efortul investițional derulat până în prezent depășind 50 de milioane de lei. La data de 1 aprilie 2019, activitațile entității au fost externalizate de către Agricover SA. Societatea Abatorul Periș SA beneficiază de certificare International Food Standard, are peste 600 angajați, operează un lanț propriu de 29 de magazine de desfacere în București și împrejurimi, susține în mod activ peste 46 de ferme de porci din România și deține parteneriate cu cele mai importante lanțuri comerciale din țară. Pentru mai multe referițe accesați www.carnedeperis.ro

Agricover Technology SRL, înființată în octombrie 2020, va oferi fermierilor români acces la  cele mai inovatoare soluții din agricultura mondială și își propune să contribuie la transformarea modului în care aceștia își desfășoară activitatea în prezent, prin accesarea de tehnologii digitale. Pentru mai multe referințe accesați www.agricover.ro .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.