Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Finanţare masivă din SUA: 60 milioane de dolari pentru forţa antijihadistă în Sahel

europafm.ro
teanc bani euro

SUA s-au angajat luni să acorde o finanţare de până la 60 de milioane de dolari forţei antijihadiste în Sahel (G5 Sahel), a anunţat luni Departamentul de Stat, transmit Reuters şi AFP. Forţa G5 Sahel - care va avea în faza finală aproape 5.000 de militari din Mali, Niger, Burkina Faso, Ciad şi Mauritania - îşi propune să combată ameninţarea jihadistă în creştere în regiunea aridă Sahel din vestul Africii, unde acţionează grupări care au legături cu Al-Qaeda şi cu Statul Islamic.

Forţa G5 va începe în zilele următoare patrule comune de-a lungul frontierelor între Mali, Niger şi Burkina Faso. Patru membri ai trupelor speciale americane au fost ucişi într-o ambuscadă în această lună în Niger, de către luptători neidentificaţi, un incident care a adus în atenţie implicarea Statelor Unite în operaţiuni antiteroriste în regiune.

Angajamentul financiar, care urmează să fie discutat cu Congresul, va întări partenerii în regiune ai SUA în lupta împotriva Statului Islamic şi a altor reţele teroriste, a declarat secretarul de stat Rex Tillerson, într-un comunicat. 'Aceasta este o luptă pe care trebuie să o câştigăm, iar aceste fonduri vor juca un rol cheie în îndeplinirea misiunii', a subliniat Tillerson.

Statele G5 au stabilit un buget operaţional de 423 milioane de euro (492 milioane de dolari) pentru primul an, însă numai o treime din acesta a fost asigurat până la anunţul Departamentului de Stat. Franţa va prezida luni o reuniune a Consiliul de Securitate al ONU în tentativa de a consolida ajutorul pentru G5 Sahel. Reuniunea va fi condusă de ministrul francez al apărării, Jean-Yves Le Drian, iar SUA vor fi reprezentate, în absenţa lui Tillerson, de ambasadoarea Nikki Haley, conform Agerpres.

Departamentul de Stat nu a precizat dacă va fi vorba despre un ajutor bilateral către ţările implicate sau despre un sprijin financiar prin intermediul ONU. Franţa doreşte să obţină sprijinul logistic şi financiar al Naţiunilor Unite, însă SUA s-au opus până acum.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.