Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Finanţări de 300.000 de lei pentru calitatea aerului şi a spaţiilor verzi din Bucureşti

Primaria Sectorului 4
spatii verzi

Fundaţia Comunitară Bucureşti, împreună cu ING Bank România, lansează un apel de finanţare pentru proiecte care îmbunătăţesc calitatea aerului şi a spaţiilor verzi din Bucureşti, potrivit unui comunicat remis joi AGERPRES.

Astfel, la prima rundă de finanţare, Platforma de mediu pentru Bucureşti va susţine trei proiecte deja existente în comunitate, dezvoltate de organizaţii non-profit sau grupuri de iniţiativă, cu suma totală de 300.000 lei, potrivit agerpres.ro.

"Fondul de finanţare va susţine continuarea activităţilor a trei iniţiative existente din Bucureşti şi Ilfov, care adresează oportunităţi şi probleme legate de calitatea aerului, de creşterea calităţii spaţiilor verzi, reţele verzi, respectiv infrastructură verde. Fondul îşi propune să finanţeze minim un proiect pentru fiecare arie de interes", se menţionează în comunicat.

Totodată, pe baza rezultatelor obţinute şi a fondurilor disponibile, platforma de mediu pentru Bucureşti îşi propune să susţină continuarea proiectelor şi după runda curentă de finanţare.

Potrivit sursei citate, aplicaţiile pot fi depuse online, până la 16 august 2021, ora 18:00. Proiectele vor fi selectate cu ajutorul unui juriu format din persoane cu experienţă în domenii legate de calitatea mediului, organizare comunitară, coordonare şi implementare de proiecte şi soluţii, un reprezentant al Fundaţiei Comunitare Bucureşti, precum şi un reprezentant al ING Bank România.

Lista proiectelor selectate va fi anunţată pe 8 septembrie 2021, iar perioada de implementare este septembrie 2021 - mai 2022.

Acest apel de proiecte face parte dintr-un program mai amplu, o platformă de mediu pentru Bucureşti, care va fi derulat în următorii ani de Fundaţia Comunitară Bucureşti, împreună cu ING Bank România.

"Nicio organizaţie, companie sau instituţie, oricât ar fi de puternică sau inovatoare, nu poate spera să obţină un impact cu privire la mediul din Bucureşti de una singură. În locul unui simplu fond de finanţare, iniţiatorii îşi propun să crească o platformă incluzivă, care să aducă împreună cele mai importante voci din domeniu, să coopereze pentru o viziune funcţională a unui Bucureşti verde", se mai spune în comunicat.

Astfel, platforma va oferi date pentru problemele şi soluţiile de mediu, va strânge resurse pentru a aborda aceste probleme şi va crea o reţea de colaborare între societatea civilă, companii şi administraţiile publice.

Fundaţia Comunitară Bucureşti precizează că mai multe detalii vor deveni disponibile în luna septembrie, odată cu lansarea oficială a platformei şi anunţarea proiectelor selectate pentru prima rundă de finanţare.

Numeroase statistici indică Bucureştiul ca fiind unul din cele mai poluate oraşe din Uniunea Europeană.

Conform unui studiu realizat pentru Alianţa Europeană pentru Sănătate Publică din octombrie 2020, Bucureştiul este pe locul al doilea din UE în ceea ce priveşte costurile sociale generate de poluare - morţi premature, zile de îngrijire şi zile de muncă pierdute. Fiecare bucureştean pierde anual aproximativ 3.000 de euro din cauza poluării aerului, în vreme ce media europeană este de 1.250 de euro.

În noaptea de 1 spre 2 martie 2020, reţelele independente de măsurare a calităţii aerului au înregistrat depăşiri de zece ori ale limitei maxime admise la poluarea cu PM2,5 şi de opt ori la poluarea cu PM10. Aceasta nu este o excepţie. Între 2018 şi 2018, s-au înregistrat 130 de zile cu depăşiri ale nivelului maxim admis de PM2, iar între 2019 şi 2020, 98 de zile. Maximul anual admis de Organizaţia Mondială a Sănătăţii este de 35 de zile de depăşiri, se mai arată în comunicatul citat.

Conform datelor Ministerului Mediului, în 2020 Bucureştiul avea doar 8,89 metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor, cu mult mai puţin decât normele europene în vigoare, de 26 metri pătraţi pe cap de locuitor. Cifrele nu sunt oficiale, având în vedere că Bucureştiul nu are un Registru al Spaţiilor Verzi funcţional.

Fundaţia Comunitară Bucureşti pune împreună donatori, ONG-uri sau grupuri de iniţiativă pentru a dezvolta comunităţi în care să ne simţim ca acasă. Construieşte mecanisme de donaţie, fonduri de finanţare sau incubatoare de idei pentru oraş. În 9 ani, a finanţat peste 550 de proiecte şi burse din Bucureşti şi Ilfov, cu mai mult de 2,9 milioane de euro. Fundaţia Comunitară Bucureşti este parte dintr-o mişcare naţională, alături de alte 18 fundaţii comunitare din ţară.

ING Bank România este parte a ING Group, instituţie financiară internaţională globală, care oferă servicii bancare unui număr de peste 34 de milioane de clienţi individuali, companii sau instituţii din peste 40 de ţări. Înfiinţată în 1994, ING Bank România este în prezent o bancă universală, oferind produse şi servicii tuturor categoriilor de clienţi - companii mari şi mici, instituţii financiare, mici antreprenori şi persoane fizice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.