Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Finlanda are drum liber spre NATO: Turcia a deschis calea pentru ca această țară să devină parte a alianței occidentale de apărare

hotnews.ro
finlanda suedia nato

Parlamentul Turciei a aprobat joi proiectul de lege care permite Finlandei să adere la NATO, deschizând calea pentru ca această ţară să devină parte a alianţei occidentale de apărare, în timp ce războiul face ravagii în Ucraina, relatează Reuters.

Turcia a fost ultima dintre cele 30 de ţări membre ale Alianţei care a ratificat aderarea Finlandei, după ce legislativul Ungariei a aprobat un proiect de lege similar la începutul acestei săptămâni.

Finlanda şi Suedia au cerut să adere la NATO anul trecut, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina. Însă procesul a fost blocat de Turcia şi Ungaria, în condiţiile în care parlamentele tuturor statelor NATO trebuie să ratifice aderarea noilor membri.

Preşedintele Tayyip Erdogan a declarat la începutul lunii martie că Finlanda a obţinut undă verde din partea Turciei după ce a făcut paşi concreţi pentru a-şi respecta promisiunile de a lua măsuri drastice împotriva grupărilor considerate de Ankara drept teroriste.

"Aderarea la NATO va consolida securitatea Finlandei şi va îmbunătăţi stabilitatea şi securitatea în regiunea Mării Baltice şi în Europa de Nord", a reacţionat guvernul finlandez într-un comunicat transmis după votul de joi seara din parlamentul turc.

Suedia, pusă în așteptare

În schimb, Turcia încă nu a aprobat încă aderarea Suediei, vecina Finlandei, întrucât Ankara este nemulţumită de atitudinea Stockholmului în privinţa persoanelor pe care Turcia le consideră terorişti.

Cele trei ţări au semnat anul trecut un pact referitor la această temă sensibilă în relaţia dintre ele.

Comisia pentru afaceri externe a parlamentului turc aprobaase în unanimitate proiectul de lege pentru aderarea Finlandei săptămâna trecută. Procesul legislativ din Turcia are loc în contextul în care ţara se pregăteşte pentru alegerile parlamentare şi prezidenţiale din 14 mai.

Aderarea Finlandei va reprezenta prima extindere a NATO de la aderarea Macedoniei de Nord la Alianţa Nord-Atlantică în 2020.

Turcia a afirmat în repetate rânduri că Suedia trebuie să ia măsuri suplimentare împotriva celor care îi susţin pe militanţii kurzi şi împotriva membrilor reţelei pe care Ankara o consideră responsabilă pentru tentativa de lovitură de stat din 2016. Turcia consideră ambele grupuri ca organizaţii teroriste.

Discuţiile dintre Suedia şi Turcia au înregistrat puţine progrese, mai ales în urma mai multor dispute, în principal din cauza protestelor desfăşurate de grupuri pro-kurde la Stockholm.

Departamentul de Stat al SUA a salutat ratificarea aderării Finlandei de către Turcia şi a încurajat Ankara să ratifice rapid şi aderarea Suediei.

"Suedia şi Finlanda sunt amândouă parteneri puternici şi capabili care împărtăşesc valorile NATO şi care vor consolida Alianţa şi vor contribui la securitatea europeană", a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

La rândul său, premierul finlandez Sanna Marin a declarat la scurt timp după votul de la Ankara: "Finlanda este alături de Suedia acum şi în viitor şi sprijină cererea sa" de aderare la NATO.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a îndemnat Turcia şi Ungaria să ratifice ambele cereri. Un vot privind candidatura Suediei nu a fost încă programat în Ungaria.

Ce urmează acum

Statele Unite şi alte ţări NATO speră ca cele două ţări nordice să devină membre ale alianţei la summitul NATO care va avea loc în 11 iulie în capitala Lituaniei, Vilnius.

Ratificarea de către parlamentul turc a aderării Finlandei la NATO urmează să fie promulgată de preşedintele Tayyip Erdogan şi apoi publicată în Monitorul Oficial al ţării.

Finlanda a finalizat deja procesul legal de ratificare, în condiţiile în care duminică sunt alegeri parlamentare în această ţară şi urma o pauză electorală ce ar fi putut amâna procesul cu câteva luni.

După ce au finalizat procesul de ratificare, atât Turcia, cât şi Ungaria trebuie să trimită documentele de aprobare către guvernul american de la Washington, care este depozitarul Tratatului NATO.

Stoltenberg va invita apoi în mod oficial Finlanda să adere la NATO.

Ca pas final, Finlanda va preda "instrumentul de aderare" la NATO, un document semnat de ministrul său de externe cu guvernul american.

Când documentul Finlandei va ajunge la Departamentul de Stat al SUA, ţara nordică va deveni oficial membră cu drepturi depline a NATO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.