Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Finlanda are nevoie experiența Poloniei în domeniul protecției frontierelor

suedia finlanda rusia

Finlanda intenționează să folosească experiența Poloniei în ceea ce privește securitatea graniței pe fondul crizei migranților în curs de desfășurare la granița ruso-finlandeză, a informat Radio poloneză pe 3 decembrie.

În noiembrie, un număr neobișnuit de mare de solicitanți de azil din țări terțe au ajuns la granița finlandeză din Rusia fără documentația adecvată. Helsinki a acuzat Moscova că a orchestrat afluxul de migranți ca pedeapsă pentru intrarea țării în NATO.

Reprezentanții finlandezi au sosit în Polonia pentru a observa sistemul local de protecție a frontierei cu Belarus, a declarat purtătorul de cuvânt al Serviciului de Frontieră polonez, Anna Michalska.

Ei au fost interesați în principal de experiența poloneză cu documentele de reglementare și interoperabilitatea cu armata și alte servicii, potrivit purtătorului de cuvânt.

Autoritățile finlandeze încearcă să aplice aceste cunoștințe acasă după ce le-au adaptat la contextul finlandez, a adăugat Michalska.

Doi polițiști de frontieră polonezi au sosit în Finlanda săptămâna trecută, ca parte a operațiunii Frontex a UE, urmând să vină alții săptămâna aceasta.

Criza migranților de la granița finlandeză este un ecou strategiei folosite de Belarus împotriva vecinilor săi NATO. Din 2021, Minsk facilitează fluxurile de migranți din țări terțe către țările baltice și Polonia.

Potrivit lui Michalska, Moscova poartă responsabilitatea pentru situația de la granițele finlandeze și poloneze.

Helsinki a anunțat pe 28 noiembrie că va închide singura sa trecere rămasă cu Rusia la Raja-Jooseppi în perioada 30 noiembrie - 13 decembrie.

„Am luat această decizie pentru a proteja securitatea națională a Finlandei împotriva acestei operațiuni hibride rusești”, a declarat ministrul finlandez de interne Mari Rantanen.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.