Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Finlanda va semna cu SUA un acord privind achiziţia a 64 de avioane F-35

aerotime.aero
avioane militare Mirage 2000, Rafale, F-35, EuroFighters

Finlanda va semna vineri cu Statele Unite un acord de 9,4 miliarde de dolari privind achiziţia a 64 de avioane de luptă 'invizibile' F-35, transmite Reuters.

Finlanda, care şi-a păstrat neutralitatea în perioada Războiului Rece, este membră a Uniunii Europene, dar nu şi a NATO, deşi afirmă că îşi propune creşterea cooperării cu Alianţa şi îşi rezervă dreptul de a cere primirea în rândurile acesteia, potrivit Agerpres.

Guvernul finlandez a afirmat că decizia sa de a cumpăra avioane avansate F-35, anunţată în decembrie, face parte din planurile pe termen lung de a întări capacităţile de apărare şi nu vine ca răspuns la confruntarea actuală dintre Occident şi Rusia în legătură cu Ucraina.

Acordurile care finalizează achiziţia avioanelor vor fi semnate vineri cu guvernul american şi cu producătorul Lockheed Martin Corp, a indicat Ministerul Apărării.

'Da, astăzi va fi semnat. Este un acord ferm potrivit căruia Finlanda va cumpăra avioanele', a declarat pentru Reuters Lauri Puranen, directorul departamentului de achiziţii al Ministerului Apărării.

Guvernul indicase anterior că avioanele vor începe să fie desfăşurate în 2027.

'Acesta este un alt semnal clar despre cât de serioasă a fost întotdeauna Finlanda în privinţa apărării sale naţionale', a declarat ambasadorul finlandez în SUA, Mikko Hautala.

'El este parte din planurile noastre pe termen lung şi nu are nicio legătură cu situaţia actuală', a menţionat diplomatul.

Rusia a masat peste 100.000 de militari în apropierea graniţei cu Ucraina, provocând temerile Occidentului că pregăteşte o invazie. Moscova neagă o astfel de intenţie, dar spune că ar putea întreprinde acţiuni 'militaro-tehnice' dacă nu îi sunt satisfăcute cerinţele, printre care stoparea extinderii NATO şi retragerea forţelor occidentale din estul Europei.

Finlanda nu are în prezent planuri de a adera la NATO, a afirmat în ianuarie prim-ministrul Sanna Marin. Cu toate acestea, Finlanda achiziţionează echipament militar compatibil NATO, ceea ce va permite o mai mare cooperare cu Alianţa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.