Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Artizanul legii care poate bloca arestarile, convins de nevoia acestui proiect

manolache finul

Deputatul PSD Marius Manolache, finul premierului Victor Ponta dupa spusele sale, este artizanul proiectului de lege care isi propune modificarea Codului Penal si Codului de Procedura de penala. Aceste modificari vor face mai dificile condamnarile si aproape imposibile arestarile preventive. In plus le rapeste procurorilor anumite instrumente prin care puteau sa isi efectueze ancheta si chiar introduce pedeapsa cu inchisoarea pentru acestia daca negociaza o masura preventiva mai usoara pentru un suspect in schimbul denunturilor.

"Am intentionat sa cream un echilibru. Traim intr-o stare de exceptie, nu intr-o stare de normalitate.

Am considerat ca masurile preventive necesita o alta definitie, toate masurile preventive au acelasi caracter exceptional si toate trebuie sa fie unitare.

A fost o gandire personale. Colegii au achesat dupa ce au studiat materialul. Nu i-a obligat nimeni sa semneze. Este o initiativa corecta", a spus Manolache.

Proiectul isi propune si sanctionarea abuzului de putere al organelor judiciare.

"Ati vazut dumneavoastra magistrat, procuror, judecator condamnat sau anchetat pentru neglijenta sau abuz in serviciu?

Acesti oameni nu au inca reglementata o raspundere corecta am inteles sa fac acele propuneri de inserare in codul penal al unui nou tip de infractiuni. Nu e vorba doar de judecatori. E vorba de lucratori de politie, de procurori", a spus Manolache.

Citeste si: Măsuri în PSD după inițiativele de modificare a Codului Penal

Justitia e pe val? Nu-i nimic, PSD schimba Codul Penal

Intrebat daca procurorii nu ar fi intimidati de astfel de masuri, deputatul a raspuns:

"Nu! Din contra, i-ar determina sa isi faca treaba mai serios, mai corect, nu pe atatea prezumtii. Sa faca trimiterea in judecata in mod obiectiv, in mod corect.

Instanta de control judiciar l-a arestat pe domnul Mazare desi a spus ca nu sunt probe de arestare, a zis sa fie dat exemplu. Mie nu mi se pare corecta o asemenea atitudine. Am inteles pentru a elimina aceste neajunsuri sa fac cat mai clara definita masurilor preventive.

Daca se va modifica legea nu i se va mai permite o asemenea decizie pana nu are probe suficiente".

Insa faptul ca judecatorii vor trebui sa ia decizii 'dincolo de orice indoiala' privind arestarea preventiva, adica sa fie convinsi ca inculpatul a savarsit faptele de care e acuzat pare ca masura preventiva este ca si o condamnare definitiva.

"Am inlocuit sintagma ‚suspiciuni rezonabile’ cu sintagma ‚dincolo de orice indoiala’. Judecatorul nu va face decat sa studieze acel dosar si in baza probelor sa decida conditia generala sa fi savarsit fapta penala si sa fie convins ca a savarsit fapta penala si nu poate duce la ideea ca il condamna definitiv.

Nu se antepronunta.

Nici denunturile nu vor mai avea valoare de proba, cel putin nu in orice conditii:

"Denunturile nu sunt o proba, sunt un mod de sesizare. Nu mi se pare corect ce se intampla acum ca parchetul sa culeaga denunturi de la cei cercetati care nu au legatura cu fapta pentru care se cere arestarea si sa ajunga la un pact cu infractorul sa ii aplice o masura mai favorabila. Deci e vorba de acele denunturi care nu au legatura cu fapta pentru care este cercetata", a mai spus Manolache.

Termenele de prescriptie sunt reduse

"Sunt acei scheleti din fisete, acele dosare in care nu se lucreaza. Am redus termenele de prescriptie, am instituit ca si infractiune nerezolvarea unei plangeri penale pentru a ii determina pe cei care lucreaza la asemenea cazuri sa se apuce de treaba ca de aia sunt platiti de stat.

Ei se plang (n.r. ca sunt supraaglomerati), dar evidentele spun altceva. Trebuie sa dea o solutie in acele dosare. Ca da solutie de neincepere a urmaririi penale, ca da solutie de trimitere in judecata, nu e nicio problema, dar trebuie sa dea o solutie pentru ca justitiabilul care s-a adresat lor sa fie multumit de actul de justite", a mai explicat Manolache.

Deputatul PSD considera ca judecatorii iau decizii cu prea multe indoieli

Manolache: "Sunt cam prea multe indoieli. Vi se pare normal ca un judecator sa condamne un om stiind care indoieli?",

Reporter: - Dar credeti ca poate fi 100% sigur?

Manolache: Asta depinde de probatoriu. Stiti ca orice dubiu profita in favoarea celui cercetat. Nu poti sa condamni un om cand ai dubii. Trebuie sa fi convins 100%. Asta e munca organelor de urmarire penala. Trebuei sa stranga probe si sa dovedeasca vinovatia, dar probe si nu denunturi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.