Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Firea: Plătirea urgentă a datoriei istorice a RADET a fost un ordin politic

liviu dragnea gabriela firea

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a apreciat, duminică seara, că solicitarea referitoare la achitarea urgentă de către RADET a datoriei istorice faţă de ELCEN a fost luată în urma unui ordin politic din partea PNL Bucureşti. 

"Partidele, aşa cum vedeţi şi dumneavoastră, prin acţiunile lor şi ale reprezentanţilor, se pregătesc pentru alegerile din 11 decembrie. Altfel, nu îmi explic cum e posibil ca luni, aşa cum afirmam, să se dea ordin politic, de la PNL Bucureşti împotriva Primăriei Generale, împotriva mea şi să se afirme cu subiect şi predicat că această datorie istorică este certă, să o plătesc urgent. Adică, să nu mai avem bani pentru absolut nimic", a spus primarul general, la România Tv. 

Ea şi-a exprimat nedumerirea legată de faptul că ELCEN a hotărât să menţină poprire inclusiv pe sumele destinate salariaţilor RADET, în contextul în care Primăria Capitalei achitase la zi subvenţiile restante. 

"Surpriza a fost luni seara când, după conferinţa de presă de la PNL Bucureşti, când s-a dat ordinul politic şi s-a spus că bucureştenii vor rămâne fără apă caldă şi în toamnă, în iarnă - fără căldură, pentru că bucureştenii nu au ales ce trebuia şi anume: PNL sau USB. Mă uitam la televizor şi nu îmi venea a crede pentru că eu ştiam că suntem cu plata subvenţiei la zi, nu avem nicio datorie, am plătit şi restanţa moştenită de la primarul PNL interimar Sava, care nu mai plătise subvenţia legală din aprilie. Avem un dispecerat comun de avarii şi revizii ELCEN-RADET. Lucrurile erau într-o desfăşurarea pozitivă, normală. Dar luni s-a dat un ordin politic. Luni seara şi marţi dimineaţa s-au executat şi tehnic, în sensul că ELCEN, compania Guvernului, a anunţat că deoarece se micşorează presiunea la gaze de la Distrigaz, unde statul are 40% şi o responsabilitate faţă de români, vor opri apa caldă. Este o faptă penală. Energia termică face parte din infrastructura critică. Nu pot fi lăsaţi românii fără apă caldă, fără căldură pentru că nişte companii din domeniul energetic nu s-au restructurat, nu au ajustat salariile conducerii la nivelul economic, la situaţia acelor companii", a mai precizat Firea. 

Pe de altă parte, ea a apreciat că nici măcar consilierii generali din partea PNL nu ar fi de acord să voteze achitarea integrală a datoriei de 285 de milioane de lei a RADET. 

"Această datorie vehiculată, istorică, de zece ani de zile, de 285 de milioane de lei, nu este prinsă în contabilitatea Primăriei Generale. Nu este prinsă în bugetul pe acest an. Eu ar trebui să vin practic în Consiliul General, să supun dezbaterii un proiect de hotărâre. Şi eu vă spun că nici măcar cei opt consilieri PNL nu ar vota aşa ceva, pentru că e o aberaţie. Nici măcar acel consilier PNL, domnul Deaconescu, care a fost prefect, subprefect, reprezentant în CA RADET din partea PNL şi acum e în Consiliul General şi mă somează să plătesc. De ce? Ştie ceva dumnealui? Să spună populaţiei", a declarat Firea. 

De asemenea, ea a precizat că deţine informaţii conform cărora premierul Dacian Cioloş ar fi transmis ministerelor de resort o adresă prin care le solicită să se implice în rezolvarea situaţiei ELCE-RADET. Pe de altă parte, a apreciat că vicepremierul Costin Borc ar fi trebuit să se implice mai mult în rezolvarea acestei probleme. 

În contextul în care consilierul general PNL Ciprian Ciucu i-a reproşat preşedintelui social democrat, Liviu Dragnea, faptul că nu a fost de acord în 2013 cu memorandumul de fuziune între ELCEN şi RADET, Firea a precizat că memorandumul respectiv nu a primit avizul Ministerului Justiţiei. AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.