Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Firma care a încercat să pună mâna pe Roșia Montană falimentează Pakistanul: Amenda record obținută împotriva Islamabadului

pakistan

Premierul pakistanez Imran Khan a ordonat o anchetă cu privire la amenda uriaşă, de 5,84 miliarde de dolari, impusă ţării sale de instanţa de arbitraj a Băncii Mondiale după ce guvernul de la Islamabad a decis să respingă un proiect minier lansat de o companie străină, relatează luni dpa şi APP, potrivit agerpres.ro.

O comisie specială îi va investiga pe cei care se fac responsabili de această pierdere pe care trebuie să o suporte Pakistanul, a anunţat cotidianul Dawn.

Centrul Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor cu privire la Investiţii (ICSID), o divizie a Băncii Mondiale, a stabilit respectiva amendă vineri, după mai mult de şapte ani de arbitraj pe marginea plângerilor primite de la compania Tethyan Copper Co Pty Limited.

CITEȘTE ȘI: Ce e INTERZIS să consumi dacă iei paracetamol: Efectele sunt DEVASTATOARE

"Guvernul pakistanez îşi rezervă dreptul de a urma toate căile legale disponibile în regimul ICSID, legislaţia internaţională şi toate legile relevante pentru a-şi proteja interesele", se subliniază într-un comunicat al procuraturii generale pakistaneze.

Tethyan Copper, societate deţinută de grupul minier Antofagasta (Chile) şi Barrick Gold Corp (Canada), a cerut despăgubiri de 8,5 miliarde de dolari de la Pakistan pentru că i-a blocat operaţiunile la Reko Diq, în provincia volatilă Baluchistan.

Cu peste un deceniu în urmă, societatea a descoperit la Reko Diq importante zăcăminte de aur şi cupru şi intenţiona să deschidă o mină de suprafaţă, proiect sistat însă în 2011, după ce guvernul local a refuzat să-i reînnoiască licenţa de concesiune, iar în 2013 Curtea Supremă pakistaneză l-a declarat nevalid.

Citește și: Bogdan Licu, REACȚIE INCENDIARĂ după decizia CSM în cazul procuroarei Maria Pițurcă: 'Nu înseamnă că e în regulă'

Preşedintele Tethyan, William Hayes, a asigurat că societatea sa este în continuare "dispusă să discute potenţialul unei reglementări negociate cu Pakistanul", dar "va continua să-şi protejeze interesele comerciale şi drepturile legale până la reglementarea disputei".

Islamabadul a menţionat că salută oferta de discuţii în vederea unei reglementări negociate.

CITEȘTE ȘI: Sănătatea inimii depinde şi de grăsimi. Care sunt grăsimile bune şi unde le găsim

Un studiu de fezabilitate realizat de Tethyan înainte de a-i fi respins proiectul a arătat că la Reko Diq se află unul din cele mai mari zăcăminte neexploatate de cupru şi aur, cu un potenţial de exploatare de peste 50 de ani, şi a estimat că ar fi necesară o investiţie iniţială de capital de peste 3 miliarde de dolari.

Mina este situată în districtul Chagai, unul din cele mai defavorizate din Pakistan şi scenă de violenţe atât ale talibanilor, cât şi sectare şi separatiste.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.