Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Firmele de pe pieţele emergente au emis un volum record de obligaţiuni în acest an

Wall-Street.ro
obligatiuni bani

Firmele de pe pieţele emergente s-au îngrămădit pe pieţele de obligaţiuni pentru a profita de dobânzile reduse şi au strâns sume record pentru a-şi finanţa planurile de expansiune, arată datele Refinitiv analizate de Reuters.

Conform acestor date, companiile din ţările în curs de dezvoltare au strâns suma record de 249 miliarde de dolari în primele opt luni ale acestui an, depăşind cele 243 miliarde de dolari împrumutate în aceiaşi perioadă a anului trecut.

"Dobânzile mai mici au fost un stimulent pentru emitenţi iar pentru investitori, obligaţiunile cu randamente mari de pe pieţele emergente au fost atractive. Are loc de asemenea o anumită refinanţare timpurie, în condiţiile în are emitenţii vor să profite de dobânzile actuale având în vedere posibilele decizii viitoare ale Fed", a declarat Buddhika Piyasena, preşedinte pentru Asia-Pacific la Fitch Ratings.

Companiile din India, Brazilia, Thailanda şi Malayezia au fost în fruntea exploziei vânzărilor de obligaţiuni în acest an. Firmele din India au vândut obligaţiuni în valoare de aproape 40 de miliarde de dolari până la finele lunii august, iar firmele din celelalte trei ţări au vândut fiecare obligaţiuni în valoare de peste 20 de miliarde de dolari în aceeaşi perioadă, potrivit Agerpres.ro.

În topul emitenţilor se disting Qatar Petroleum (QP), unul din cei mai mari furnizori mondiali de gaze lichefiate, care a strâns 12,5 miliarde de dolari şi gigantul petrolier Aramco care a strâns şase miliarde de dolari.

Cu toate acestea, unii analişti se aşteaptă ca acest val de emisiuni de obligaţiuni să fie perturbat dacă Rezerva Federală americană va începe să retragă stimulentele monetare şi dobânzile din SUA vor începe să crească. La finele lunii august, preşedintele Fed, Jerome Powell a spus că banca ar putea să înceapă să îşi restrângă programul de achiziţii de active în acest an.

Jose Perez-Gorozpe, director de cercetare pentru pieţele emergente la S&P Global Ratings, spune că orice anunţ al Fed referitor la restrângerea stimulentelor ar putea duce la condiţii mai stricte de finanţare şi la mai multă volatilitate în următoarele trimestre.

"Emitenţii profită de condiţiile încă favorabile de finanţare şi îşi refinanţează datoriile şi îşi acoperă necesităţile viitoare de finanţare", a spus Jose Perez-Gorozpe.

În plus, profiturile realizate de firmele de pe pieţe emergente sunt supuse la presiuni pe măsură ce multe economii emergente înregistrează o revenire mai modestă decât cea a economiilor dezvoltate, din cauza vaccinării mai lente şi a stimulentelor mai mici.

"O revenire economică întârziată poate fi deosebit de dăunătoare pentru acele entităţi care au legătură cu turismul şi serviciile asociate, care nu şi-au revenit încă", spune Jose Perez-Gorozpe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.