Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Firmele fără angajați cu handicap vor scoate din buzunar mai mulți bani, de la 1 ianuarie 2020

www.bugetul.ro
firme, afaceri

Odată cu majorarea salariului minim brut, crește și contribuția pentru persoanele cu handicap neîncadrate, potrivit Mediafax.

Potrivit Legii nr. 448/2006 art.78 alin. (2) și (3) autoritățile și instituțiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel puțîn 50 de angajați, au obligația de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puțin 4% din numărul total de angajați. Dacă nu angajează persoane cu handicap, plătesc lunar către bugetul de stat o suma reprezentând salariul de baza minim brut pe țară garantat în plata înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap.

De exemplu, o entitate cu 100 de angajați, are obligația fie de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puțin 4% din numărul total de angajați, respectiv 4% * 100 = 4, fie de a plăti la stat lunar o suma egală cu 4* 2.230 lei = 8.920 lei.

Anterior acestei modificări, suma pe care o datora era de 4* 2.080 lei = 8.320 lei, cu 600 de lei mai puțin.

Vezi si: În cea mai mare tăcere, Guvernul Orban a majorat accizele la carburanți, în seara de Revelion, după o zi de la eliminarea supraaccizei .

Strict legat de creșterea salariului minim este contribuția pentru persoane cu handicap neîncadrate. Începând cu dată de 1 ianuarie 2020, salariul de baza minim brut pe țară garantat în plata se stabilește în bani, fără a include sporuri și alte adaosuri, la suma de 2.230 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe luna, reprezentând 13,327 lei/ora ( HG 935/2019 publicată în MOF 1010 /16.12.2019).

Pentru construcții salariul minim rămâne la 3.000 de lei, precum la 2.350 de lei lunar rămâne și salariul pentru cei cu vechime de muncă de cel puțîn un an și studii superioare.

Vezi si: Rareș Bogdan aruncă în aer scena politică: Deciziile sunt luate, anunțul îl va face Orban. Vom avea anticipate cel mai târziu în aprilie .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.