Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fistula arteriovenoasă, metodă eficientă și durabilă pentru realizarea hemodializei

Fistula arteriovenoasă este o comunicare creată chirurgical între o arteră și o venă, prin care sângele circulă direct, cu debitul crescut necesar procedurii de hemodializă la pacienții cu afecțiuni renale severe.

Hemodializa este o procedură de filtrare a sângelui, necesară pacienților cu afectare renală severă. Procedura se realizează cu ajutorul unui aparat special de dializă, care utilizează un circuit extern, cu reîntoarcerea sângelui în corp prin intermediul unei fistule arteriovenoase sau al unui cateter venos. Aparatul de dializă suplinește rolul rinichiului în epurarea metaboliților din circulație.

De ce se recomandă fistula arteriovenoasă pentru efectuarea dializei?

Aparatul de dializă necesită o presiune sanguină de tip arterial în vederea asigurării unui flux sanguin optim prin circuitul extern, însă peretele arterial nu permite puncționări repetate la intervale scurte de timp, cum este necesar pentru pacienții cu funcția renală grav afectată. Din acest motiv, se realizează chirurgical o fistula arteriovenoasă, iar presiunea sângelui arterial dilată vena, care are un perete suplu și ușor de puncționat.

Astfel, prin abordul venos la nivelul fistulei, se accesează sângele arterial.

Pentru pacienții asigurați, procedura se realizează gratuit

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții cu afecțiuni renale severe pot beneficia de intervenția chirurgicală pentru realizarea fistulei arteriovenoase, în condiții de siguranță, în cadrul Departamentului de Chirurgie Vasculară. Procedura este realizată de chirurgi vasculari cu experiență vastă în domeniu. Pacienții asigurați CNAS beneficiază complet gratuit de realizarea fistulei arteriovenoase!

Pachetul disponibil la Spitalul Clinic SANADOR include procedura propriu-zisă, o noapte de spitalizare și consultul de specialitate.

În ce constă procedura de realizare a fistulei arteriovenoase?

Fistula arteriovenoasă în vederea hemodializei se realizează printr-o intervenție chirurgicală, de către chirurgul vascular. Procedura durează mai puțin de o oră și se realizează cu anestezie locală. Astfel, spitalizarea este minimă iar pacientul își poate relua rapid activitățile de zi cu zi.

Locul de elecție pentru crearea fistulei este la plica cotului, dar astfel de fistule se pot realiza și în alte regiuni ale corpului, inclusiv la nivelul membrului inferior (fistule femuro-femurală, popliteo-poplitee etc.).

Avantajele fistulei arteriovenoase includ : flux sanguin crescut, riscuri minime de infecție sau tromboză și utilizarea îndelungată a fistulei, comparativ cu puncționarea venoasă prin intermediul unui cateter de dializă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.