Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fitch: Decizia CJUE cu privire la creditele în franci elveţieni nu reprezintă un risc pentru ratingul Poloniei

fitch ratings

O decizie a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în favoarea consumatorilor polonezi care au contractat credite ipotecare în franci elveţieni este puţin probabil să reprezinte un risc la adresa ratingului suveran al Poloniei, a declarat vineri directorul diviziei de ratinguri suverane de la agenţia de evaluare Fitch Ratings, Arvind Ramakrishnan, transmite Reuters preluat de agerpres.

Joi, CJUE a luat o decizie în favoarea consumatorilor polonezi, permiţându-le acestora să ceară tribunalelor conversia creditelor în zloţi polonezi sau anularea contractelor de credit.

"Această decizie, pe baza detaliilor pe care le avem în prezent, este puţin probabil să reprezinte un risc imediat de revizuire a ratingului", a declarat Arvind Ramakrishnan cu ocazia unei conferinţe organizate la Budapesta.

Vineri, Fitch a confirmat ratingul suveran al Poloniei la "A minus" cu perspectivă stabilă.

Potrivit lui Ramakrishnan, în comunicatul în care anunţa confirmarea ratingului de ţară, "s-a subliniat că acesta este un risc pe care îl urmărim". Cu toate acestea, "sectorul bancar polonez, pe ansamblu, este bine capitalizat şi cu o calitate stabilă a activelor".

Cu toate acestea, directorul Fitch a subliniat că pomenile electorale au început să devină o problemă atât în Polonia cât şi în Ungaria, unde partidele naţionaliste la putere urmează să treacă prin alegeri în cursul acestei luni.

"În Polonia, o serie de măsuri fiscale au fost anunţate începând din luna februarie şi cu toate acestea Guvernul a anunţat că va avea un buget de stat echilibrat până în 2020. Nu este clar pentru noi cum poate fi realizat un buget de stat echilibrat, chiar dacă se bazează puternic pe măsuri care produc o singură dată efecte", a spus Ramakrishnan. Acesta a avertizat şi că astfel de măsuri pot deveni problematice dacă ritmul de creştere economică încetineşte. Chiar dacă au un impact pozitiv asupra consumului intern, măsurile care produc efecte o singură dată afectează indicatorii fiscali în Polonia, şi într-o mai mică măsură, în Ungaria a subliniat directorul Fitch.

În luna mai, Fitch Ratings a confirmat ratingurile pentru datoriile pe termen lung în valută şi monedă locală ale României la "BBB minus", perspectiva asociată pentru ambele calificative fiind stabilă, însă avertizează că deficitul bugetar s-ar putea adânci la 3,4% din PIB în 2019.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.