Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fiul rocker al unui celebru scriitor reinventează manelele: 'Lăutarii sunt adevăratele staruri ale muzicii românești' - VIDEO

www.adevarul.ro
fiu Mircea Dinescu

Andrei Dinescu, fiul scriitorului Mircea Dinescu, face parte din formaţia „Impex“, care cântă „neomanele“, adică manele reinventate, adaptate la stilurile noi de muzică. Tânărul este un veritabil apostol al muzicienilor romi din România.

eekendul trecut, lângă Timişoara, a avut loc "Câta Festival“, un festival inedit de etno-folk-rock-manele, unde a fost invitată şi trupa „Impex“, în care cântă Andrei Dinescu, fiul scriitorului Mircea Dinescu. Formaţia, în care se află şi chitaristul Thomas Hofer, fiul lui Hano Hofer de la Nightloosers, reinventează maneaua şi muzica lăutărească, cântând manele în manieră psihedelic-rock.

Există o prejudecată că textele maneliştilor sunt de proastă factură.

Citește și: DOCUMENTE: Detalii ȘOCANTE despre soarta lui Dan ADAMESCU

E un clişeu că textele de manele sunt proaste. Normal că nu sunt toate bune, dar nici toate rock-urile şi pop-urile sunt bune. Există trei milioane de trupe rock în lume, iar noi ascultăm câteva zeci. Mulţi au versuri banale, neinteresante. Sunt zeci de mii de trupe de jazz plicticoase. Manelele sunt puse toate la un loc, în loc să se ia cele bune. Eu am ales manelele bune. Foarte multe versuri din manele sunt cu "Dumnezeu", "familie", subiecte serioase. Cunosc manele mult mai adânci decât "Ţi-am dat un inel" de la Holograf. Depinde ce alegi.

"În România există două mari lumi muzicale, care conţin mii de muzicieni. Doar două. Cea a muzicii clasice, care produce în fiecare an sute de artişti, toate orchestrele lumii sunt pline de români, de la Londra, Berlin, Viena la New York. Ştacheta e sus. Cealaltă este lumea muzicii lăutăreşti. Este o şcoală, doar că nu e oficială. Produce anual sute de artişti, iar ştacheta, tehnic vorbind, e foarte sus."

Şi totuşi se spune că maneliştii nu au şcoală.

Citește și: S-A AFLAT: De ce NU vor mai fi publicate fotografii cu Regele Mihai

Mulţi au şcoli. Mulţi lăutari şi-au dat copiii la şcoală. E şi ăsta un clişeu că nu au, că nu ştiu note. Cei de la ţară nu ştiu să noteze notele. Dar nu înseamnă că nu ştiu notele. Ei nu ştiu să le scrie pe portativ, nu cunosc acel sistem de scriere. Dar dacă le spui sol – ştiu super-bine. E o nedreptate că se zice că nu ştiu note. Eu pot să învăţ orice lăutar într-o oră să noteze. Acel sistem de cinci beţe cu bulinuţe între ele e o nimica toată pentru ei, dar ei au un complex că nu ştiu să noteze şi să citească notele. Îşi închipuie că e ceva foarte complicat. În realitate, e complicat ce fac ei. Să înveţi să citeşti de pe portativ poate oricine, dar nu oricine poate să cânte ca ei.", a declarat Andrei Dinescu pentru Adevărul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.