Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fiul unui apropiat al lui Vladimir Putin a fost numit CEO al VK, principalul grup de Internet din Rusia

Kremlin.ru
Vladimir Putin

Grupul rus VK -cumpărat la începutul lui decembrie de Gazprom şi casa-mamă a celei mai importante reţele de socializare din Rusia, ”VKontakte” - a anunţat nominalizarea în funcţia de CEO a lui Vladimir Kirienko, fiul unui colaborator apropiat al lui Vladimir Putin, relatează AFP.

Acest anunţ intervine la mai puţin de două săptămâni după ce gigantul de stat în domeniul gazelor naturale Gazprom a achiziţionat grupul prin intermedul unei fialiale - o tranzacţie care ilustrează un control sporit al autorităţilor ruse asupra reţelelor de socializare şi Internetului.

Tatăl noului CEO al VK, în vârstă de 38 de ani, este Serghei Kirienko - adjunctul şefului administraţiei prezidenţiale ruse, un post-cheie la Kremlin.

Serghei Kirienko a fost premier în timpul lui Boris Elţîn până când o criză financiară istorică, în 1998, a provocat căderea Executivului acestuia, potrivit News.ro.

”Consliul de Administraţie al VK este fericit să-l primească pe Vladimir Kirienko în echipă”, a anunţat grupul într-un comunicat, relevând ”vasta experienţă” a noului său patron, care a ocupat anterior postul de prim-vicepreşedinte al gigantului de stat în domeniul telecomunicaţiilor Rostelecom.

Grupul VK - denumit anterior Mail.ru - deţine reţelele de socializare VKontakte, supranumit ”Facebook-ul rusesc”, şi Odnoklasniki, serviciul de e-mail al Mail.ru, dar şi jocuri video, servicii de transport, de plată şi de livrare.

Fondatorul VKontakte, Pavel Durov, a părăsit Rusia în 2014, după ce a fost obligat să-şi cedeze grupul unui apropiat al lui Vladimir Putin.

El îşi evită de atunci ţara de orgine şi a înfiinţat populara mesagerie criptată Telegram.

Autorităţile ruse au înăsprit puternic, în ultimele luni, controlul asupra conţinuturilor de pe Internetul rusesc, mai ales pe reţele de socializare, în numele luptei împotriva extremismului şi terorismului, potrivit News.ro.

Potrivit multor observatori, ONG-uri şi opozanţi, puterea rusă încearcă să-şi cenzureze criticii, aşa cum a procedat cu organizaţia opozantului încarcerat Aleksei Navalnîi, interzisă cu privire la extremism.

Amenzi impuse Twitter, Google sau Apple se multiplică, iar Moscova acuză giganţii occodentali de faptul că nu suprimă conţinuturi pe care le consideră ilegale în Rusia.

În alegerile legislative din septembrie, Apple şi Google au fost nevoite să-şi retragă din magazinele online din Rusia aplicaţia echipei lui Navalnîi.

Autorităţile dezvoltă totodată un sistem controversat de ”Internet suveran”, menit să permită izolarea segmentului rus de Internet şi să-l despartă de marile servere mondiale.

Kremlinul neagă că vrea să construiască un Internet sub controlul său - ca în China -, însă criticii săi se tem că exact asta face.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.