Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Floricel Mocanu, fost consul general al României în Australia, a propus formarea de secţii multiple în zonele de concentrare maximă din diaspora

vot diaspora

Floricel Mocanu, fost consul general al României în Australia, a propus, în şedinţa de marţi a Comisiei parlamentare speciale pentru legile electorale, formarea de secţii multiple în zonele de concentrare maximă din diaspora, o soluţie care ar putea să asigure "o mare preluare" a solicitării de vot, anunță agerpres.ro.

Citește și: Dezvăluiri despre Tudorel Toader! Studenții au decis să scoată la iveală secretele acestuia

"Soluţia pe care am identificat-o este formarea secţiilor multiple în zonele de concentrare maximă. Colegii noştri spanioli sau greci, de exemplu, închiriau săli de sport (...). Dacă ai zece cabine într-o secţie de votare şi ai 20 de secţii, poţi să procesezi 2.000 de persoane pe oră, în două zile ai 48.000, nu cred că mai reprezintă o mare problemă chiar dacă s-ar prezenta chiar şi cu o oră înainte de încheierea alegerilor. Ai unde să procesezi, într-o sală mare, nu la misiune. Cu cât procesul este dus mai departe de misiunea diplomatică, cu cât diplomatul este mai puţin implicat în acest proces care este pur politic, cu atât mai bine. Aceasta este o variantă care ar putea să asigure o mare preluare a solicitării de vot", a explicat Mocanu.

Citește și: A ieșit la lumină cine a făcut documentele! Cine a primit banii de la tatăl adoptiv al Sorinei

El a adăugat că a ajuns la această variantă pornind de la numărul mare de cetăţeni români din diaspora.

"Există două chestiuni care se corelează - este capacitatea de estimare preliminară a conglomerării în anumite zone sau state a comunităţilor româneşti şi capacitatea de procesare la secţie a solicitărilor de vot. În mod normal, mai mult de 1.200 de voturi la o secţie de votare nu pot fi preluate. Au fost şi secţii cu 2.000, putem admite că mai sunt şi excepţii. Niciodată, în nicio secţie, mai mult de cinci cabine nu pot fi utilizate în acelaşi timp, este o chestiune constatată din practică, indiferent câte ştampile de vot ai", a susţinut fostul consul.

Citește și: Rareș Bogdan surprinde! Reacție legată de principalul rival

O altă propunere a sa a fost votul prin corespondenţă cu acumularea la misiunile diplomatice, "cu votul trimis la misiune" şi nu la AEP.

"Este şi mult mai practic, întrucât AEP-ul transmite prin curierul diplomatic în urma registrului gata format toate materialele de transmis la votant, misiunea franchează local şi transmiterea către votant, şi transmiterea către ea. Data trecută a fost un pic alambicată, fiindcă AEP-ul a solicitat să primească direct corespondenţa. Aş recomanda votul prin corespondenţă cu acumularea la misiunile diplomatice", a precizat Mocanu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.