Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Florin Stoican, preşedintele Asociaţiei Parcul Natural Văcăreşti: 'Biodiversitatea şi ariile naturale protejate, aproape ignorate în PNRR'

vacaresti

Preşedintele Asociaţiei Parcul Natural Văcăreşti, Florin Stoican, apreciază că biodiversitatea şi ariile naturale protejate sunt aproape ignorate şi tratate colateral în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă depus de către Guvern la Comisia Europeană, potrivit agerpres.ro.

"Deşi se vorbeşte în el (PNRR, n.r.) de o Românie verde şi de reforme, eu cred că suntem tare departe de asta. De ce? Fiindcă ne lipsesc 3 lucruri: viziunea şi curajul necesare reformei şi instituţii ale statului care să fie în stare să facă reforme. Resurse pentru asta ar fi fost. Cum să vorbim de reformă verde când biodiversitatea şi ariile naturale protejate sunt aproape ignorate şi tratate colateral? Înverzirea începe cu protecţia valorilor naturale, altfel e ipocrizie. Despre ce reformă vorbim când patrimoniul natural naţional nu e o prioritate pentru ţara UE cu cea mai bogată biodiversitate şi nu suntem în stare să ne bazăm dezvoltarea pe adevăratele resurse? Cum să devenim o ţară verde când ne propunem doar 45.000 ha de păduri noi, 10.000 ha de păduri refăcute şi 625 ha de perdele forestiere?", scrie Stoican, într-o postare pe Facebook.

Potrivit lui Stoican, din toate problemele conservării naturii, Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) "consideră că prioritatea este actualizarea" a 240 planuri de management ale ariilor protejate.

"Adică rezolvarea birocratică şi scumpă a unor probleme birocratice scumpe, cu 0 beneficii reale pentru natură. S-au băgat sute de milioane de euro în aceste planuri, fără ca cineva să evalueze măcar rezultatele concrete pentru natură a acestora şi acum se mai cer încă 120 de milioane pentru actualizarea acestor hârtii, că de ele au nevoie ariile noastre protejate, nu de monitorizare, pază, protecţie, reconstrucţie ecologică şi dezvoltare. Bine măcar că s-a prins reforma alinierii la obiectivele Strategiei UE 2030 privind biodiversitatea, care prevede 30% din teritoriul UE să fie în arii protejate şi 10% în protecţie strictă, chiar dacă alocarea este una jenantă, de 5 milioane euro", menţionează el.

Stoican apreciază faptul că ANANP vrea să renunţe la centralizarea managementului ariilor naturale protejate şi să revină la un management participativ, care să includă şi societatea civilă, dar menţionează că acest lucru nu este reformă, "ci doar revenire la normalitate".

"Incredibil că se vrea 'realizarea unei baze de date naţionale aferentă distribuţiei spaţiale, stării şi parametrilor de conservare pentru speciile şi habitatele din ariile naturale protejate', când pentru asta autorităţile de mediu au cheltuit deja zeci de milioane (vezi proiectul Sincron). În rest, se investesc 100 milioane euro în refacerea habitatelor forestiere degradate din siturile Natura 2000 şi 35 milioane euro în refacerea pajiştilor degradate din siturile Natura 2000, se decolmatează cu 35 milioane euro două lacuri din Delta Dunării, se continuă cu 10 milioane euro programul de monitorizare a sturionilor şi se investesc 15 milioane euro în infrastructura de vizitare a Deltei Dunării", menţionează el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.