Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Flota a 5-a americană lansează o nouă forţă operaţională în Golf, în contextul tensiunilor cu Iranul

cotidianul.ro
Iran, SUA

Flota a 5-a americană a anunţat joi lansarea unei noi forţe operaţionale - "task force" - care integrează drone şi inteligenţă artificială, într-un context de tensiuni cu Iranul în Golf, informează AFP.

Această nouă forţă va servi la "ameliorarea cunoştinţelor noastre în domeniul maritim şi, pe de altă parte, la întărirea capacităţii noastre de disuasiune", a declarat Brad Cooper, şeful Comandamentului central al forţelor navale americane (Navcent), citat într-un comunicat.

Noua "task force" va fi "dedicată integrării rapide a sistemelor fără pilot şi inteligenţei artificiale în operaţiuni maritime în regiunea unde se află flota a 5-a (cu baza în Bahrain)", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Marinei americane, Tim Hawkins. Potrivit lui Hawkins, este vorba de "sisteme (fără pilot) ce pot fi utilizate sub apă, la suprafaţa apei sau deasupra apei".

Noua forţă operaţională se va baza pe parteneri regionali şi de coaliţie, potrivit Navcent.

Începând cu februarie, mai multe nave având legături cu Iranul sau Israelul au fost ţinta unor sabotaje şi explozii, potrivit Agerpres.ro.

Pe 29 iulie, Mercer Street, un petrolier administrat de o societate aparţinând unui miliarda israelian, a fost ţinta unui atac cu dronă în largul Omanului, atac în care au murit un agent de securitate britanic şi un membru al echipajului, cetăţean român, precizează AFP.

Luna trecută, miniştrii de externe ai ţărilor G7 au afirmat că "toate indiciile disponibile arată clar spre Iran", declaraţie respinsă în mod ferm de Teheran.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.