Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Flota pierdută a lui Hitler iese la suprafață - Descoperire istorică a marinarilor turci

epava

Marina turcă a anunţat descoperirea unui submarin german, care făcea parte din "flota pierdută a lui Hitler", în timpul filmării unui documentar, a relatat publicaţia israeliană Haaretz, citată de Agerpres.

Submarinul - model U23 - a fost descoperit la 40 de metri sub apă, la circa patru kilometri de ţărmul staţiunii turistice Agva, din apropiere de Istanbul. 

Acesta făcea parte dintr-o flotă de 6 submarine germane, trimise pentru a ataca navele sovietice în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. 

În 2008, cercetătorii au descoperit epava unui alt submarin din aceeaşi flotă, model U-20, în largul coastei nordice a Turciei. 

Cotidianul turc Daily Sabah a relatat că flota a participat la 56 de operaţiuni împotriva navelor sovietice în Marea Neagră. Până în 1944, trei dintre aceste submarine fuseseră scufundate de sovietici. 

În 1944, Germania a ordonat echipajului celor trei submarine rămase să le sabordeze pentru a nu cădea în mâinile inamicului - de aici provenind denumirea de "flota pierdută a lui Hitler". 

De la sfârşitul războiului, numeroase echipe au căutat cele şase submarine. În prezent, singurul submarin care nu a fost găsit este U-19, despre care se crede că ar fi eşuat în largul coastelor provinciei turce Zonguldak, la est de locul în care a fost descoperit U-23. 

Potrivit cotidianului turc citat, cele şase submarine au fost trimise de germani în România pe bucăţi şi asamblate în portul Constanţa, deoarece, deşi Germania ceruse Turciei permisiunea de a-i folosi strâmtorile pentru a-şi transfera flota în Marea Neagră, acestea erau închise pentru vasele de război, în baza Convenţiei de la Montreux.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.