Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Flota slovacă de MIG-29 ar putea ajunge în Ucraina: pregătirile urmează să înceapă în săptămânile următoare

avioane mig-29 slovacia

Ministrul slovac de externe Rastislav Kačer a declarat că țara sa rămâne pregătită să trimită în Ucraina avioanele de luptă MiG-29 promise de mult, iar pregătirile urmează să înceapă în „săptămânile următoare”.

Într-un interviu publicat de Interfax Ucraina pe 12 decembrie, Kačer a spus că avioanele de fabricație sovietică nu au fost încă livrate Ucrainei, dar Slovacia „vorbește cu partenerii NATO despre cum să facă acest lucru”.

„Sunt foarte optimist în privința asta, cred că se va întâmpla în curând, iar avioanele vor fi în Ucraina”, a spus Kačer, citat de Interfax.

Kačer a adăugat că o delegație ucraineană urmează să vină la o întâlnire implicată de SUA în „săptămânile următoare” pentru a „face acest lucru să devină realitate”.

Președintele Volodymyr Zelensky a fost informat „suficient de detaliu” săptămâna trecută, dar dezvăluirea mai multor despre potențialul transfer de avioane ar putea „periclita” procesul, potrivit Kačer.

Evaluate la 299 de milioane de dolari de ministrul slovac al apărării Jaroslav Nad, avioanele MiG-29 au fost mult timp dorite de Ucraina pentru a-și consolida forțele aeriene pe fondul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia.

Ca parte a asistenței sale militare pentru a ajuta Ucraina să se apere, Slovacia a semnat în august un acord de protecție a spațiului aerian cu Republica Cehă și Polonia, care ar putea deschide calea pentru a-și trimite flota de 11 avioane MiG-29 în Ucraina – dar potențialul transferul de avioane nu a fost încă aprobat de NATO.

SUA au respins oferta Poloniei din martie de a trimite în Ucraina avioane similare din epoca sovietică din cauza temerilor de a fi atrași în conflict.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.