Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FMI a ajuns în România: 'Prima problemă în țară este deficitul mare!'

capital.ro
FMI, Fondul Monetar Internațional

FMI a ajuns în România: 'Prima problemă în țară este deficitul mare!'

Delegația Fondului Monetar Internațional a ajuns la noi în țară, unde are discuții cu reprezentanții statului român. Claudiu Năsui, deputat USR și fost ministru al Economiei, a relatat ce a nemulțumit FMI până în prezent.

„Nu e nicio surpriză că prima problemă asupra căreia FMI-ul ne atrage atenția este deficitul mare.

Ei nu cred că „eficientizarea cheltuielilor” va duce la scăderi de cheltuieli. Aici cred că au dreptate. Nu de alta, dar la stat, cheltuielile nu prea scad pentru că ar scădea venitul cuiva, a unei firme de partid sau a unor grupuri de interese.

A doua problemă mare de care ne-au vorbit este participarea foarte scăzută a populației la forța de muncă. Ne-au confirmat că România are a doua cea mai mică participare la forța de muncă a populației din Europa.

Nu ne-au spus și de ce este așa mică participarea. Aici vă zic eu. România are cea mai mare taxare a forței de muncă, mai ales cea pe salarii mici, din toată Uniunea Europeană. Pedepsim munca și încurajăm nemunca. La ce să te aștepți?

La ritmul la care merge actualul guvern cu creșterea cheltuielilor, probabil că FMI-ul va mai tot veni pe la București și pentru vizite neprogramate”, a declarat Claudiu Năsui.

Context

Experții FMI vor participa la discuții cu reprezentanți ai Ministerului Finanțelor, Băncii Naționale a României și ai altor agenții guvernamentale. Scopul este de a elabora recomandări generale care să ghideze politicile monetare, financiare şi economice pentru asigurarea stabilităţii şi evoluţiilor pozitive în economia națională.

Consultările au loc după ce ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a avertizat că dacă România nu ia măsurile fiscale necesare, ar putea ajunge la un acord cu FMI. ”Ministrul de Finanțe are o responsabilitate anume. A fost o discuție verbală. Am spus că dacă noi la nivel intern nu suntem în măsură să luăm aceste măsuri, atunci vom apela la ajutor extern, la FMI. În domeniul Finanțelor nu poți să te joci cu finanțele României. Chiar dacă sunt dur uneori, trebuie să spun adevărul”, a spus Boloș în 13 septembrie la Digi24, informează Agerpres.

Totodată, experţii instituţiei financiare internaţionale se vor întâlni cu reprezentanţi ai sectorului privat şi ai organizaţiilor neguvernamentale, precizează sursa citată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.