Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FMI, Banca Mondială și BIS vor promova monedele digitale ale băncilor centrale la summit-ul G20

https://vocesmexico.com/
summit g20

Într-un raport comun , Fondul Monetar Internațional (FMI), Banca Mondială și Banca de Decontări Internaționale (BRI) au propus G20 o rețea transfrontalieră de monede digitale a băncii centrale (CBDC), susținută de o integrare tehnologică eficientă și cooperarea internațională proactivă, care să aibă un beneficiu semnificativ pentru economia mondială.

Raportul se concentrează pe lărgirea orizontului dincolo de studiile individuale ale băncilor centrale privind CBDC-urile pentru nevoile interne, subliniind că este crucial să coordonăm activitatea la scară globală și să găsim un punct comun între eforturile naționale diferite pentru a profita din plin de avantajele monedei digitale.

Dacă vor fi abordate cu înțelepciune, FMI, Banca Mondială și BRI consideră că dezvoltarea și crearea CBDC ar putea oferi o „listă curată” care să permită sistemului financiar global să sporească semnificativ eficiența plăților transfrontaliere.

Raportul prezintă o imagine sumbră a sistemului actual pentru plățile transfrontaliere, care este afectată de întârzierile lungi ale tranzacțiilor și costurile ridicate datorate unui număr excesiv de intermediari care operează în diferite fusuri orare în procesul bancar corespondent.

Mai mult, fluxurile transfrontaliere sunt adesea opace și dificil de urmărit, prezentând o problemă pentru combaterea spălării banilor (LMA) și combaterea finanțării terorismului (CFT). În ultimul deceniu, atenuarea relațiilor bancare transfrontaliere a lăsat unele țări care se luptă să se integreze pe deplin în sistemul financiar global.

Raportul cântărește beneficiile semnificative pe care CBDC le-ar putea prezenta pentru o eficiență sporită și o incluziune economică sporită în raport cu potențialele implicații macro-financiare și riscurile implicate în utilizarea pe scară largă a CBDC pentru fluxurile transfrontaliere.

Aceste provocări includ abordarea inversărilor bruște a fluxului de capital, permise de fluxuri transfrontaliere mai fără fracțiuni și impactul potențial asupra capacității țărilor de a gestiona ratele de schimb ale acestora. Dacă moneda străină devine mai ușor de obținut, depozitat și cheltuit, substituirea pe scară largă a monedei ar putea submina independența politicii monetare a statelor și ar putea pune în pericol atât țările emitente, cât și țările beneficiare.

Raportul menționează că o presiune la nivel mondial pentru emiterea CBDC ar necesita, prin urmare, integrarea strânsă a mai multor CBDC și uniformitatea alegerilor de proiectare, alături de măsuri specifice menite să atenueze aceste riscuri macro.

Bazele nu ar fi doar conceptuale și axate pe proiectare, ci ar implica strategii coordonate, practici standardizate și un grad de integrare structurală, variind de la crearea de noi infrastructuri internaționale de plată până la politici specifice. Acesta din urmă, de exemplu, ar putea include introducerea de limite asupra deținerilor sau transferurilor CBDC străine.

În plus față de o cooperare infrastructurală extinsă în ceea ce privește interoperabilitatea tehnologică și accesul la sistemul de plăți, ar trebui să existe un nivel similar de coordonare de reglementare, care să implice alinierea cadrelor de supraveghere și supraveghere a fluxurilor transfrontaliere și coordonarea măsurilor AML și CFT.

În timp ce majoritatea țărilor studiază sau dezvoltă programe-pilot pentru CBDC, băncile centrale au adoptat o mare varietate de abordări distincte pentru proiectarea CBDC și și-au calibrat eforturile de cercetare și dezvoltare diferit. Moneda digitală a Chinei este cu mult înaintea multor țări și aici putem enumera țări precum Franța, Japonia, Elveția, Singapore și Bahrain.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.