Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FMI cere Serbiei accelerarea reformelor instituţiilor publice şi îmbunătăţirea modului de administrate al companiilor de stat

FMI

Fondul Monetar Internaţional (FMI) recomandă Serbiei întărirea guvernanţei, accelerarea reformelor instituţiilor publice şi îmbunătăţirea eficienţei şi a modului de administrate al companiilor de stat, informează AGERPRES.

Perspectivele economiei sârbe pe termen scurt rămân favorabile, fiind aşteptată o accelerare a creşterii în trimestrul doi din 2019, în urma majorării semnificative a investiţiilor străine directe (FDI), a continuării investiţiilor publice şi a redresării partenerilor comerciali, estimează FMI.

Citește și: Atac dur la adresa lui Rareș Bogdan și Moise Guran: Incitatori populiști

"Trebuie implementate viguros reforme în instituţiile financiare deţinute de stat, pentru îmbunătăţirea eficienţei şi întărirea încrederii. În urma progreselor semnificative înregistrate în rezolvarea problemei creditelor neperformante (NPL), atenţia ar trebui să se îndrepte asupra instituţiilor publice şi a finalizării privatizării băncilor deţinute de stat", a apreciat Mitsuhiro Furusawa, adjunct al directorului general şi preşedinte al Board-ului instituţiei financiare, în cadrul prezentării concluziilor de la finalul evaluării anuale a economiei.

Citește și: Mega-eveniment pentru Klaus Iohannis! Când și unde va avea loc

Acesta a adăugat că reformele din administraţia fiscală şi noile eforturi de modernizare vor fi esenţiale pentru întărirea şi îmbunătăţirea climatului de afaceri.

FMI avertizează că Serbia rămâne vulnerabilă la efectele negative ale tensiunilor globale, pe fondul creşterii mai slabe înregistrate de partenerii ei comerciali cheie. Pe termen mediu, FMI recomandă limitarea exodului forţei de muncă prin crearea de oportunităţi de lucru în Serbia, îmbunătăţirea climatului pentru investiţiile private şi reducerea economiei gri.

Citește și: Traian Băsescu face dezvăluri! Ce a vrut Klaus Iohannis să facă

Potrivit FMI, economia Serbiei va înregistra o creştere de 3,5% în acest an, mai puţin faţă de expansiunea de 4,4% înregistrată anul trecut, şi un avans anual de aproximativ 4% între 2020 şi 2022.

Serbia a încheiat anul 2018 cu un mic surplus bugetar, iar planul de cheltuieli pe 2019 mizează pe un deficit de 0,5%. Datoria publică totală a Serbiei se situa la finele lunii mai la 51,8% din Produsul Intern Brut.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.