Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FMI, instituția cu cei mai controversați șefi

fmi

După ce Dominique Strauss-Kahn, cel mai controversat șef al FMI, a fost nevoit să demisioneze fiind pus în arest la domiciliu în urma acuzațiilor de agresiune asupra unei cameriste, iată că și actualul șef al FMI, Christine Lagarde, are probleme cu legea.

Lagarde, a fost trimisă în judecată în fața Curții de Justiție a Republicii Franceze (CJR) pentru rolul său în afacerea Tapie-Crédit Lyonnais, din anul 2008, atunci când Lagarde era ministru al economiei și finanțelor în Franța, a declarat  o sursă judiciară pentru AFP, informează Agerpres.

În replică, avocatul lui Christine Lagarde a anunțat că va depune un recurs la Curtea de Casație la decizia trimiterii în judecată a fostului ministru al economiei. 'Este o surpriză totală. Mi se pare evident că trebuie formulat un recurs. Îl vom depune în zilele care urmează', a declarat Yves Repiquet, avocatul lui Christine Lagarde.

În august anul trecut, Christine Lagarde a fost inculpată în Franța pentru "neglijență", pentru rolul său presupus într-un caz controversat de arbitraj în favoarea lui Bernard Tapie, care a primit 403 milioane de euro cu titlu de despăgubiri pentru prejudiciul suferit în urma vânzării companiei Adidas.

Parchetul francez a recomandat neînceperea urmăririi penale însă magistrații CJR — singura instanță abilitată să ancheteze membri ai Guvernului francez pentru fapte comise în timpul mandatului lor — nu au dau curs recomandărilor procurorului.
Consiliul de Administrație al Fondului Monetar Internațional 'continuă să aibă încredere în capacitățile directorului general de a-și asuma în mod eficient funcțiile', a declarat purtătorul de cuvânt al FMI, Gerry Rice.

Trimiterea în judecată ar putea avea consecințe serioase pentru viitorul lui Lagarde în fruntea Fondului Monetar Internațional. Actualul ei mandat de cinci ani expiră în luna iulie anul viitor iar la reuniunea anuală a Fondului care a avut loc în luna octombrie la Lima (Peru), Lagarde a declarat că este dispusă pentru un al doilea mandat.

Litigiul dintre omul de afaceri Bernard Tapie și Credit Lyonnais se referă la o tranzacție ce a avut loc în 1993 când Tapie a vândut către banca franceză participația pe care o deținea la producătorul german de îmbrăcăminte și echipamente sportive Adidas. Mai târziu, banca a vândut pachetul cu un profit semnificativ, iar Tapie a început o acțiune în justiție susținând că a fost fraudat. În urma judecării cazului într-o comisie de arbitraj, Tapie a obținut de la stat despăgubiri de 420 milioane euro, cu mult mai ridicate decât ar fi putut primi în justiție.

 

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.