Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FMI la MÂNA 'GREILOR' lumii - Cere G20 să sprijine dublarea capacităţii de finanţare de urgenţă

recesiune criza

Fondul Monetar Internaţional a cerut liderilor G20 (cele mai puternice ţări ale lumii) să sprijine dublarea capacităţii sale de finanţare de urgenţă, pentru a-şi întări răspunsul la extinderea rapidă a pandemiei de coronavirus (COVID-19), care ar urma să provoace anul acesta o recesiune globală, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Adâncimea declinului economic şi viteza redresării depind de ţinerea sub control a pandemiei şi "de cât de solid şi de coordonate vor fi acţiunile noastre fiscale şi de politică monetară", a afirmat directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, într-un comunicat adresat liderilor principalelor 20 de economii mondiale.

Vezi si: Strigătul de revoltă al unui doctor din Cluj: Degeaba scoatem armata pe străzi dacă medicii sunt trimiși la luptă fără arme

Este extrem de important să fie sprijinite pieţele emergente şi ţările în curs de dezvoltare, care sunt în mod special afectate de criză, de oprirea bruscă a activităţii economice, de ieşirile de capital, şi, în unele cazuri, de scăderea semnificativă a preţurilor materiilor prime, a apreciat oficialul FMI.

"Trebuie să acţionăm în concordanţă cu amploarea acestei provocări", le-a spus Georgieva liderilor G20, cerându-le să furnizeze sprijin fiscal ţintit gospodăriilor şi afacerilor vulnerabile, pentru a rămâne pe linia de plutire şi a reveni rapid la normal.

"Un astfel de sprijin va accelera redresarea şi vom fi într-o situaţie mai bună pentru a face faţă provocărilor, cum ar fi nivelul ridicat al datoriilor şi întreruperea fluxurilor comerciale. Altfel, vor fi necesari ani de zile pentru a depăşi efectele extinderii numărului de falimente şi de concedieri", a avertizat şeful FMI.

FMI este pregătit să mobilizeze toată capacitatea sa de creditare, de 1.000 de miliarde de dolari, colaborează strâns cu Banca Mondială şi alte instituţii financiare internaţionale, dar dificultăţile sunt enorme, a adăugat Georgieva.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.