Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FMI pledează pentru extinderea termenului de negociere a relației post-Brexit

FMI

Şefa FMI a pledat pentru o extindere a termenului care să permită negocierea relaţiei post-Brexit a Uniunii Europene cu Regatul Unit, pentru ca aceasta să nu se adauge la "incertitudinea" creată de pandemia de coronavirus, dar Londra a respins joi această idee, potrivit France Presse, potrivit Agerpres.

"Sper cu adevărat că decidenţii se gândesc pretutindeni să reducă incertitudinea. Este destul de dificil aşa, să încercăm să nu facem lucrurile mai dificile", a argumentat directoarea generală a FMI, Kristalina Georgieva, într-un interviu publicat de BBC joi.

La întrebarea dacă ea ar recomanda o prelungire a datei limită a negocierilor comerciale eurobritanice, Georgieva a răspuns că "sfatul ei ar fi să se caute modalităţi de a se reduce acest element de incertitudine în interesul tuturor" şi nu de a se accentua "o recesiune mondială de amploare nemaivăzută în viaţa noastră".

Un purtător de cuvânt al guvernului lui Boris Johnson a respins totuşi joi orice idee de prelungire a perioadei de tranziţie: "Noi nu vom cere prelungirea şi dacă UE o va cere, vom răspunde negativ. Extinderea tranziţiei nu va face decât să prelungească negocierile şi incertitudinea pentru întreprinderi şi să întârzie momentul când ne vom putea controla frontierele".

"Aceasta ne-ar găsi legaţi de legislaţia UE la ora la care avem nevoie de supleţe legislativă şi economică pentru a gestiona răspunsul britanic la pandemie", a adăugat acelaşi purtător de cuvânt, fără a preciza unde se face resimţită această nevoie în raport cu reglementările europene.

Citește și: VERDICT POLITIC cu Dana Budeanu, episodul 41: Lumina din caracatiță!

Miercuri, negociatorii Londrei şi Bruxellesului indicaseră că discuţiile asupra noii relaţii între UE şi Regatul Unit după Brexit vor fi reluate la 20 aprilie "cu scopul de a realiza progrese reale şi tangibile" până în iunie.

Marea Britanie, care a părăsit Uniunea Europeană la 31 ianuarie, speră să încheie cu UE un acord asupra viitoarei relaţii până la 31 decembrie, când tranziţia post-Brexit va lua sfârşit şi când toate reglementările comerciale europene nu vor mai fi aplicate de Londra.

Discuţiile au fost suspendate din cauza coronavirusului după prima şedinţa de lucru la începutul lunii martie. Cele două întâlniri următoare au fost anulate, astfel încât a rămas un interval de timp din ce în ce mai scurt pentru a se ajunge la un amplu acord.

Michel Barnier, negociatorul UE, care fusese diagnosticat pozitiv cu noul coronavirus, şi-a reluat activităţile la Bruxelles la începutul săptămânii şi ultimele sale discuţii cu omologul său britanic David Frost au fost calificate în comun drept "constructive".

Un Brexit fără acord negociat ar face reglementările OMC să intre în vigoare între cele două părţi cu revenirea la taxe vamale ridicate şi la bariere vamale.

Şefa FMI, fostă vicepreşedintă a Comisiei europene, a lăudat de altfel măsurile coordonate şi luate rapid de Banca Angliei şi de Trezoreria britanică drept răspuns la turbulenţele economice generate de epidemia noului coronavirus, notează AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.