Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Foaierul Sălii Amza Pellea a Teatrului Naţional "Marin Sorescu" din Craiova găzduieşte o expoziţie cu obiecte ce au aparţinut regelui Carol I

stiripesurse.ro
craiova targ de craciun

Foaierul Sălii Amza Pellea a Teatrului Naţional "Marin Sorescu" din Craiova găzduieşte, în perioada mai - decembrie 2023, o expoziţie cu obiecte ce au aparţinut regelui Carol I, precum veselă, monede, medalii, mici obiecte de mobilier sau decoraţiuni, arme, cărţi şi publicaţii, informează reprezentanţii instituţiei, conform Agerpres.

Realizate la sfârşitul secolului al XIX-lea, obiectele turnate în bronz, argint sau confecţionate din oţel, piele, lemn sau alte materiale sunt puse la dispoziţie, în premieră în regiunea Oltenia, de către Muzeul Naţional Peleş din Sinaia, în cadrul expoziţiei "Regele Carol I. Ctitorul României Moderne", eveniment cultural destinat atât elevilor din regiunea Oltenia, cât şi publicului larg.

"Evenimentul este parte a proiectului cultural-educaţional 'Educăm împreună' lansat de Teatrul Naţional 'Marin Sorescu' din Craiova în luna noiembrie 2022. Încă de la debutul său, proiectul a atras publicul de toate vârstele, cu ocazia desfăşurării expoziţiilor, spectacolelor şi a atelierelor de desen, pictură şi joc teatral dedicate elevilor din judeţul Dolj şi a copiilor din centrele de asistenţă socială. Proiectul a început la Teatrul Naţional 'Marin Sorescu' din Craiova cu expoziţia 'Maria a României. Regină şi artistă', expoziţie ce a putut fi vizitată în perioada noiembrie - aprilie 2023. Colecţia, pusă la dispoziţie de Muzeul Naţional Peleş Sinaia a cuprins obiecte personale ale Reginei Maria şi materiale informative privind viaţa şi activitatea Majestăţii Sale. Casa de licitaţii 'Historic' din Bucureşti a participat la acest eveniment cu o serie de obiecte ce au aparţinut Reginei Maria, precum certificatul de botez, scrisori, albume foto, cărţi poştale", se precizează înr-un comunicat al Naţionalului craiovean.

Cu ocazia lansării proiectului "Educăm împreună", Teatrul Naţional "Marin Sorescu" a prezentat premiera spectacolului "Alegerea", în regia lui Alexandru Boureanu şi a Ralucăi Păun. Spectacolul are la bază piesa de teatru într-un act scrisă, în anul 1960, în exil, la Versoix, de către regele Mihai I şi regina Ana. Spectacolul este programat pe 19 mai 2023, de la ora 17,00, la sala I.D. Sîrbu.

"Piesa este încărcată de semnificaţii şi ridică probleme de natură filosofică, într-o lume prinsă în lupta dintre două ideologii opuse. Totodată, se distinge şi lupta interioară a omului prins între slăbiciunile şi virtuţile sale. Binele în opoziţie cu Răul. Întunericul cu Lumina. Şi alegerea, salvarea noastră, nu poate fi decât Iubirea", se mai spune în comunicat.

Din echipa de creaţie a spectacolului mai fac parte Lia Dogaru (scenografia), A.G. Weinberger (compoziţia muzicală şi muzica live) şi Florin Constantinescu (video design), actorii Claudiu Mihail, Marian Politic, Gabriel Marciu, Raluca Păun, copilul Vladimir Politic, cu participarea reputatului muzician A.G. Weinberger.

Tot în cadrul programului, în incinta teatrului sunt deschise, spre vânzare, standuri cu cărţi de teatru şi istorie precum şi cu obiecte de tip souvenir ce ilustrează momente istorice şi personalităţi teatrale, dar şi personaje comice din basme şi poveşti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.