DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Focar de septicemie hemoragică virală la păstrăvii din păstrăvăria Laiţa

pastravi

Autorităţile au confirmat, vineri, un focar de septicemie virală la păstrăvii din păstrăvăria Laiţa, din localitatea Cârţişoara, informează un comunicat de presă al Prefecturii Sibiu.

"Centrul Local de Combatere a Bolilor Sibiu (CLCB) - Unitatea Locală de Decizie (ULB), condus de prefectul judeţului Sibiu, domnul Mircea Dorin Creţu, a aprobat azi, în unanimitate, Decizia privind aprobarea Planului de măsuri pentru controlul bolii septicemie hemoragică virală (SHV) la păstrăvi, ca urmare a confirmării acesteia la nivelul exploataţiei de producţie în domeniul acvaculturii, păstrăvăria Laiţa, din localitatea Cârţişoara, FN, aparţinând de Regia Naţională a Pădurilor Romsilva - Direcţia Silvică Sibiu. Buletinul de analiză emis, ca urmare a recoltării şi analizării unor probe salmonide de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală - Laborator Naţional de Referinţă (IDSA-LNR), a avut rezultat pozitiv", se precizează în comunicatul Prefecturii Sibiu.

Potrivit sursei citate, planul aprobat vineri va însemna "uciderea tuturor salmonidelor existente la nivelul păstrăvăriei în cauză, curăţarea şi dezinfecţia tuturor bazinelor, materialelor, ustensilelor, echipamente de hrănire, îmbrăcăminte de protecţie, ambarcaţiuni plutitoare, existente la nivelul păstrăvăriilor afectate, dar şi tuturor persoanelor şi mijloacelor de transport, inclusiv a rezervoarelor şi altor echipamente utilizate de operatorul economic şi vizitatori. Se instituie vidul sanitar de minim 6 săptămâni de la finalizarea operaţiunilor de dezinfecţie, perioadă în care bazinele vor fi golite şi lăsate pe uscat. Se instituie în jurul focarului o zonă de protecţie de 5 km, pe raza localităţii Cârţişoara. De asemenea, pe o raza de 10 km in jurul focarului, se instituie o zonă de supraveghere, care include şi zona de protecţie, pe raza localităţilor: Scoreiu, Arpaşu de Sus, Sărata, Porumbacu de Sus".

Prefectura a mai anunţat că, toate exploataţiile piscicole, aparţinând persoanelor fizice sau juridice, aflate în interiorul zonelor de restrictive şi/sau cu legături epidemiologice cu focarul de boală, vor fi supuse catagrafierii şi testelor de laborator, în direcţia depistării SHV (cu predilecţie la păstrăvăriile amplasate în amontele şi avalul bazinelor afectate de boala), informează Agerpres.

"Repopularea bazinelor cu salmonide se va efectua după închiderea focarului de boală cu păstrăv provenit din zone libere de SHV, iar înainte de introducerea acestora în bazine se vor recolta în cadrul programului propriu de autocontrol o probă (30 păstrăvi), care va fi expediată la IDSA-LNR, pentru testări în direcţia SHV. Exploataţia va fi semnalizată şi izolată conform normelor sanitar veterinare în vigoare. Toate măsurile dispuse prin Planul de măsuri aprobat azi, precum şi măsurile dispuse la suspiciune se menţin până la închiderea focarului de boală, conform legislaţiei sanitare veterinare in vigoare. Menţionăm că acesta este primul caz de septicemie hemoragică virală la păstrăvi din acest an", se mai precizează în comunicatul Prefecturii Sibiu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.