Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fondatorul Stratfor: România, cel mai important aliat NATO pentru SUA

ponta obama

Fondatorul Stratfor, George Friedman, spune despre Romania ca este cel mai important aliat NATO pentru SUA, in contextul Marii Negre, si cea mai promitatoare tara din regiune.

"Cu siguranta SUA nu se vor implica in Orientul Mijlociu, cu siguranta SUA nu sunt inca gata sa se ocupe de Ucraina. Caucazul este o zona de potentiale agresiuni. Toate acestea sunt inconjurate de tarile Marii Negre.
Daca ne gandim, din punctul de vedere american, la cum ne-am putea organiza strategia si fortele, este util sa ne gandim, cum ne gandeam pe vremuri la Marea Mediterana, la un punct de comanda in Marea Neagra, pentru ca aceleasi forte ar putea sa fie folosite pentru a mentine ordinea in Irak, ar putea fi folosite teoretic sa sustina operatiunile din Ucraina, ar puea fi folosite in scenariul georgian.
Dar in aceasta zona este un element de stabilitate pentru coasta de vest si acesta este Romania si intr-o masura mai mica Bulgaria si acest lucru transforma Romania intr-o tara importanta", a spus Friedman la Digi 24.
Acesta a explicat ca, in cercul de instabilitate din regiune, Romania este diferita.
"Cred ca romanii s-au gandit mereu la ei ca fiind cei mai slabi si mai instabili. Dar in contextul Marii Negre sunteti pentru SUA cel mai important aliat. Si sincer sunteti si cea mai promitatoare tara din regiune", a adaugat fondatorul Stratfor.
Acesta continua laudele la adresa tarii noastre si spune ca a venit vremea ca Romania sa isi ocupe locul in lume si sa nu se mai considere o victima.
"Important in aceasta regiune care a devenit libera de Uniunea Sovietica in 1991 a fost sa se uite spre Germania sau Franta. Ar fi bine sa se uite spre ea insasi. In multe feluri sunteti, in egala masura, la fel de expusi atat la pericole, dar si la stabilitate. (...) Acum este vremea Romaniei sa isi ocupe locul in lume si sa se nu se mai gandeasca la ea insasi ca la o victima", a mai afirmat George Friedman.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.