Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fondul suveran de investiţii al Norvegiei a câştigat 123 miliarde de dolari în 2020, datorită companiilor din tehnologie

it computer tehnologie

Fondul suveran de investiţii al Norvegiei, cel mai mare fond de acest fel din lume în condiţiile în care deţine active de 1.300 miliarde de dolari, a anunţat joi că anul trecut a câştigat 1.070 miliarde coroane norvegiene (122,7 miliarde de dolari) de pe urma investiţiilor sale, transmite Reuters.

Comparativ, în 2019, fondul suveran de investiţii al Norvegiei, a avut un randament al investiţiilor de 19,9%, ceea ce i-a permis să realizeze câştiguri record de 1.690 miliarde de coroane norvegiene (180,49 miliarde de dolari), potrivit agerpres.ro.

Citește și: Vaccinare amânată! Dr. Beatrice Mahler: 'Sunt convinsă că nu vor fi probleme. România trebuie să se adapteze la numărul de doze primite'

"În pofida faptului că pandemia şi-a pus amprenta pe 2020, a fost un nou an bun pentru fond", a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a Norvegiei, Oeystein Olsen.

Fondul suveran este gestionat de Banca Norvegiei şi deţine acţiuni la aproximativ 9.200 de companii din întreaga lume, controlând 1,5% din toate acţiunile listate la nivel mondial.

În 2020 randamentul investiţiilor pentru fondul suveran al Norvegiei a fost de 10,9%, cu 0,27 puncte procentuale mai mare decât randamentul indicelui de referinţă. Rezultatele realizate anul trecut de fondul suveran al Norvegiei au fost influenţate de aprecierea acţiunilor companiilor americane de tehnologie, în condiţiile în care titlurile Apple, Amazon, Microsoft şi Tesla au avut cea mai mare contribuţie, în termeni absoluţi, la randamentul investiţiilor.

"Companiile din tehnologie au avut cel mai mare randament în 2020, cu un return de 41,9%. Acest lucru se datorează în principal faptului că pandemia a condus la o creştere semnificativă a cererii pentru produse folosite la muncă, educaţie, comerţ şi divertisment în regim online", a declarat directorul fondului suveran, Nicolai Tangen.

Citește și: Elena Udrea: Și dacă o omoram pe Kovesi, tot aveam șanse ca DNA să ceară o pedeapsă mai mică

La finele lui 2020, valoare totală a fondului era de 10.914 miliarde coroane norvegiene, din care 72,8% era investită în acţiuni, 2,5% în imobiliare şi 24,7% în instrumente cu venit fix. Pe ansamblul anului trecut, randamentul fondului din investiţiile în acţiuni a fost de 12,1%, în timp ce randamentul investiţiilor în instrumente cu venit fix a fost de 7,5%. În schimb, randamentul investiţiilor în imobiliare a fost unul negativ, de minus 0,1%.

Înfiinţat în 1996, în prezent Fondul suveran de investiţii al Norvegiei deţine echivalentul a 240.000 de dolari pentru fiecare bărbat, femeie şi copil din Norvegia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.