Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fondul suveran de investiţii al Norvegiei a raportat un profit de 45,7 miliarde de dolari în primul trimestru

Agerpres - Reuters
Norvegia

Fondul suveran de investiţii al Norvegiei, cel mai mare din lume în condiţiile în care deţine active de peste 1.300 miliarde de dolari, a raportat miercuri un profit de 382 miliarde de coroane (45,7 miliarde de dolari) pentru primul trimestru, graţie evoluţiilor pozitive de pe pieţele de acţiuni care au compensat pentru pierderile de pe pieţele de obligaţiuni, transmite Reuters.

Fondul suveran este gestionat de Banca Norvegiei şi deţine acţiuni la aproximativ 9.200 de companii din întreaga lume, controlând 1,4% din toate acţiunile listate la nivel mondial, potrivit agerpres.ro.

În perioada ianuarie-martie 2021, randamentul general al investiţiilor fondului a fost de 4%, cu 24 de puncte de bază peste indicatorul de referinţă stabilit de Ministerul norvegian de Finanţe. Investiţiile în acţiuni au avut un randament de 6,6%, portofoliul de investiţii în instrumente cu venit fix a avut pierderi de 3,2% în timp ce investiţiile în imobiliare au avut un randament pozitiv de 1,4%.

"Creşterea pieţelor de acţiuni a fost în mare măsură susţinută de sectoarele financiar şi al energiei", a declarat directorul general adjunct al fondului suveran al Norvegiei, Trond Grande.

La finele lunii martie, valoarea totală a fondului se situa la 1.320 miliarde de dolari. Aprecierea coroanei norvegiene, moneda cu cele mai bune perfomanţe din rândul celor mai puternic industrializate ţări din lume (G10), a şters 178 miliarde de coroane din valoarea totală a fondului în primul trimestru. De asemenea, Guvernul norvegian a retras 83 de miliarde de coroane din fondul suveran în această perioadă.

La finele lui 2020, valoarea totală a fondului era de 10.914 miliarde coroane norvegiene, din care 72,8% era investită în acţiuni, 2,5% în imobiliare şi 24,7% în instrumente cu venit fix. În 2020, randamentul investiţiilor pentru fondul suveran al Norvegiei a fost de 10,9%, cu 0,27 puncte procentuale mai mare decât randamentul indicelui de referinţă. Rezultatele realizate anul trecut de fondul suveran al Norvegiei au fost influenţate de aprecierea acţiunilor companiilor americane de tehnologie, în condiţiile în care titlurile Apple, Amazon, Microsoft şi Tesla au avut cea mai mare contribuţie, în termeni absoluţi, la randamentul investiţiilor.

Înfiinţat în 1996, Fondul suveran de investiţii al Norvegiei deţine echivalentul a 240.000 de dolari pentru fiecare bărbat, femeie şi copil din Norvegia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.