DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fonduri europene pentru renovarea Mănăstirii Arbore și a altor trei lăcașuri de cult din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

Reprezentanții Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților au semnat săptămâna trecută contractele de finanțare din fonduri europene pentru renovarea a patru unități de cult din județul Suceava: mănăstirile Arbore și Slatina și bisericile de lemn din Colacu și Botoșana.

Ceremonia a avut loc la sediul Ministerului Fondurilor Europene, în prezența reprezentanților autorităților centrale și județene, între care Ioan Marcel Boloș, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, secretarul de stat Csilla Hegedüs, subsecretarul de stat Doina Iacoban și Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava, scrie basilica.ro.

Ministrul Ioan Marcel Boloș a subliniat importanța promovării unitare a obiectivelor cu o valoare patrimonială deosebită.

„Cele 12 rute turistice și culturale pe care le finanțăm prin componenta 11 a PNRR pun în valoare acea Românie profundă și autentică de care suntem mândri, parte a patrimoniului cultural european”, a spus reprezentantul guvernului.

Lăcașurile de cult vor fi incluse în rute de turism cultural.

„Am încredere că parteneriatul pe care l-am construit cu autoritățile locale și cu reprezentanții cultelor va adăuga valoare acestor investiții, în beneficiul comunităților locale și al României”, a mai precizat ministrul.

Din delegația arhiepiscopiei au făcut parte Părintele Alexandru Pavel, consilier eparhial, Părintele Florin Lupu, director în cadrul Administrației Eparhiale, Protos. Porfirie Pescaru, starețul Mănăstirii Arbore, Stavrofora Filofteia Mirăuți, stareța Mănăstirii Slatina, și slujitorii bisericilor din lemn din comunele Botoșana și Colacu, județul Suceava.

Mănăstirea Slatina, ctitorie a voievodului Alexandru Lăpușneanu unde se păstrează capul Sf. Grigorie Teologul, va fi restaurată prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Beciurile vor fi transformate în spații de expunere, ruinele vor fi puse în valoare prin amenajarea unui lapidariu în aer liber, vor fi realizate sistemul de climatizare și cel de iluminat muzeal, podul va fi izolat termic și se va amenaja o bibliotecă.

La Mănăstirea Arbore, unde anul trecut s-a restabilit viața monahală, se vor face intervenții care vizează eliminarea factorilor care produc degradarea ctitoriei pârcălabului Luca Arbore, unul dintre cei mai importanți boieri de la curtea Sf. Ștefan cel Mare. Biserica mănăstirii este inclusă de UNESCO pe lista Patrimoniului cultural mondial.

La biserica monument istoric „Sfântul Nicolae” din Colacu se va repara soclul cu zidărie din piatră și se vor înlocui grinzile talpă. Sfântul lăcaș va fi consolidat cu lemn tratat și ignifugat, se va restaura acoperișul și se va reface integral instalația electrică.

La Biserica de lemn „Sfântul Dumitru” din Botoșana vor fi refăcute învelitoarea și șarpanta, vor fi restaurate fațadele și tâmplăria exterioară, precum și finisajele interioare. Proiectul mai vizează numeroase lucrări de consolidare și intervenții la instalațiile de încălzire, electrice și de protecție contra trăsnetului.

Un alt proiect de restaurare cu fonduri europene este în desfășurare la Cazinoul Băilor din Vatra Dornei, Suceava, unde Arhiepiscopia Sucevei va înființa ceva mai mult decât un muzeu: un centru de conservare și valorificare a patrimoniului bizantin și post-bizantin.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.