Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fondurile deschise de investiţii au înregistrat o scădere anuală a activelor nete de 12,4%, în trimestrul III

Economica.net
investitii fonduri dezvoltare

Fondurile deschise de investiţii au înregistrat o scădere anuală a activelor nete de 12,4%, în trimestrul III, dar au crescut cu 1,8% faţă de trimestrul anterior, a declarat, joi, Jan Pricop, director executiv, Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF).

"Evoluţia industriei în ultimii 10 ani. După cum observaţi în acest trimestru al anului 2020 valoarea activelor este situată la 41,2 miliarde de lei dintre care aproximativ 21 de miliarde de lei sunt în fonduri deschise de investiţii, iar ca nivel putem observa de asemenea că ne-am întors cumva la nivelul activelor de la finalul anului 2018. Evoluţia în trimestrul 3 al anului 2020 pe scurt. Avem o scădere a activelor nete faţă de anul trecut cu 12,4% şi o creştere faţă de trimestrul II al anului curent de 1,8 procente. În ceea ce priveşte intrările nete am înregistrat de fapt ieşiri nete. Asta înseamnă că răscumpărările au depăşit valoarea înscrierilor în fonduri de 73 de milioane de lei în trimestrul III. Comparativ cu anul trecut există o schimbare de trend pentru că anul trecut am avut intrări de fonduri. Deci subscrierile au fost mai mari decât răscumpărările în acea perioadă. Dar faţă de trimestrul precedent aceste ieşiri nete au scăzut cu 54%. Deci sunt undeva la jumătate faţă de trimestrul precedent", a spus Jan Pricop, în cadrul unei conferinţe de specialitate, potrivit agerpres.ro.

Citește și: SUA au luat decizia care provoacă ALERTĂ la Beijing: președintele Chinei amenință cu războiul

El afirmat că în ceea ce priveşte numărul de investitori situaţia este diferită în sensul în care a existat o creştere atât faţă de trimestrul precedent cu 1,8%, dar şi faţă de anul trecut de 3,5%.

În ceea ce priveşte evoluţia activelor nete pe categorii de fonduri, Jan Pricop a menţionat că a existat o scădere faţă de anul trecut de 12,4%, dar în structură se observă că există şi categorii de fonduri unde a existat o creştere a activelor: activele fondurilor care investesc preponderent în acţiuni şi activele fondurilor de tip diversificat. Scăderea principală a fost la fonduri de obligaţiuni şi instrumente cu venit fix, un declin cu aproape 14%.

Citește și: VIDEO Un fost judecător militar explică DE CE NU VREA Klaus Iohannis să declare starea de urgență

Referitor la subscrierile nete trimestriale se poate observa că odată cu debutul pandemiei din primul trimestru au revenit ieşirile nete din fonduri, faţă de ultimele două trimestre ale anului 2019 când au existat intrări. Jan Pricop a precizat că primul trimestrul a fost cel în care s-a preluat şocul, iar în următoarele două trimestre ieşirile au fost mult mai mici. Din fondurile de de obligaţiuni şi instrumente cu venit fix au ieşit cei mai mulţi bani.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF) au organizat joi deschiderea oficială a şedinţei de tranzacţionare, urmată de o dezbatere cu reprezentanţi ai administratorilor de fonduri de acţiuni cu expunere pe piaţa de capital locală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.