Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fondurile Pilonului II au crescut la bursă în 2019! Câte milioane de lei s-au adunat la pensiile private

facebook.com
pensie

Valoarea deținerilor la Bursa de Valori București (BVB) ale fondurilor de pensii obligatorii administrate privat Pilon II a crescut cu 5,7 miliarde de lei în intervalul 31 ianuarie – 31 decembrie 2019, potrivit datelor centralizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

La finalul lunii februarie a anului 2019, deţinerile de acţiuni listate ale celor şapte fonduri de pensii Pilon II, care administrează cumulat 61,96 miliarde de lei (13 miliarde de euro), se situau la o valoare de 8,77 miliarde de lei. Ca pondere din activul total (active total la vremea respectivă de 49,88 miliarde de lei), expunerea pe acţiuni cotate a coborât, la sfârşitul lunii ianuarie, la cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani – 16,52% din activ. Totodată, la 31 ianuarie 2019, expunerea din activul net pe acțiuni era de 7,94 miliarde de lei.

Ulterior, pe fondul recuperării deprecierilor cauzate de efectele OUG 114/2018 în economie și pe piețele financiare (creștere de 35% pentru indicele principal BET al BVB în 2019) și a achizițiilor de titluri de la BVB, expunerea pe acțiuni listate a fondurilor Pilon II a urcat în finalul lunii decembrie 2019 la o cotă de 22,02% din activul total, un maximum istoric din punct de vedere al ponderii în activ. Totodată, un maximum istoric s-a înregistrat și în ceea ce privește suma totală din activ plasată în acțiuni, care a atins 13,649 miliarde de lei.

Citește și: BREAKING Gheorghe Dincă, amenințat cu moartea și huiduit la Tribunalul Olt

De menţionat că plasamentele în acţiuni listate reprezintă a doua cea mai semnificativă investiţie a fondurilor Pilon II, după titlurile de stat, care dețin o pondere de 61,08% (37,86 miliarde de lei) în activul total al celor şapte fonduri, la finalul lunii decembrie.

Cele 7 fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) au realizat un randament mediu de 11,8% în 2019, cea mai bună performanță din ultimii 9 ani.

Totodată, la 31 decembrie 2018, circa 1,5 miliarde de euro din cei 10,2 miliarde de euro, cât aveau atunci în administrare fondurile Pilon II, reprezenta câştig net (calculat fără comisioane) obţinut din investiţii. Spre deosebire, din cele 13 miliarde de euro administrate de fondurile Pilon II la finele anului 2019, peste 2,6 miliarde de euro (12,6 miliarde de lei) reprezentau câștig net obținut din investiții, ceee ce înseamnă că echivalentul randamentului mediu de 11,8% realizat de Pilonul II în 2019 este suma de 1,1 miliarde de euro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.