Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fontana di Trevi, redeschisă pentru turiști

Roma si multimea sa de turisti pot vedea din nou de marti în toata splendoarea sa unul din monumentele emblematice ale Orasului Etern, Fontana di Trevi, dupa 16 luni de lucrari de restaurare, finantate de grupul Fendi, transmite AFP.

Apa urmeaza sa umple iar marele bazin care separa piata de imensa sculptura baroca de pe zidul palatului Poli din centrul Romei. Ceremonia de inaugurare a fântânii, renovata cu fonduri estimate la peste 2 milioane de euro, este programata marti dupa-amiaza (17h00, 16h00 GMT), în prezenta patronului casei de moda Fendi, Pietro Baccari, si a lui Karl Lagerfeld, director artistic al Chanel si al grupului italian.

Lucrarile de restaurare a fântânii finalizate în 1762 au început la 30 iunie 2014. Primarul Romei, Ignazio Marino, destituit saptamâna trecuta, arunca atunci simbolic o moneda în bazinul fântânii. Înaintea lui, sute de mii de turisti facusera acest gest, conform traditiei. Se spune ca cel care arunca o moneda în apa, întors cu spatele la bazin, va reveni în Orasul Etern.

În fiecare an sunt recuperate din fântâna monezi în valoare de circa un milion de euro, varsate în întregime unor organizatii de caritate. Tipica pentru epoca baroca, fântâna, legata printr-un viaduct care aduce apa din afara orasului, este înalta de 26 de metri si lata de 20 de metri.

Opera de arta baroca a ajuns celebra în toata lumea îndeosebi datorita unei scene din filmul 'La Dolce Vita' de Federico Fellini, în care actrita suedeza Anita Ekberg facea o baie în fântâna noaptea în rochie de seara, însotita de Marcello Mastroianni.

Pe durata lucrarilor au fost amenajate o pasarela de plexiglas pentru turistii care nu au încetat sa vina si un mic bazin în care sa fie aruncat monezile. Baccari a afirmat ca mecenatul firmei se explica prin faptul ca Fendi este 'o casa italiana, o casa romana'. 'Pentru noi a fost posibilitatea sa ne legam ireversibil numele de Roma, ocazie pe care nu o puteam rata', a mai spus patronul italian.

Fendi (grupul LVMH) a mai finantat la Roma restaurarea palatului Civilizatiei italiene, simbol al perioadei fasciste, numit si Colosseo quadrato, instalându-si acolo noul sediu social.

Comandata lui Nicolas Salvi în 1732 de papa Clement al XII-lea în locul modestei fântâni aflate în acel loc, Fontana di Trevi a fost finalizata dupa 30 de ani de Niccolo Pannini. Opera monumentala în forma de arc de triumf nu mai fusese restaurata de 23 de ani, aminteste AFP.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.