Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Forțele Democratice Siriene: 'Statul Islamic a fost redus la un teritoriu de 4 kilometri pătrați'

teroristi jihadisti statul islamic

Jihadiştii din gruparea Statul Islamic (SI) nu mai ocupă în Siria decât un teritoriu de patru kilometri pătraţi, în apropiere de frontiera cu Irakul, a anunţat luni un înalt comandant al alianţei arabo-kurde care luptă împotriva jihadiştilor, informează AFP, potrivit agerpres.ro.

Citește și: BUBUIE nervii în PNL, după prezentarea sondajelor interne: Crin Antonescu îi SPULBERĂ socotelile lui Orban (surse) / Replica

Combatanţii kurzi şi arabi din cadrul Forţelor democratice siriene (FDS) au lansat în septembrie, cu sprijinul unei coaliţii internaţionale conduse de Washington, o ofensivă împotriva ultimei redute jihadiste din estul Siriei, reuşind de-a lungul timpului să cucerească cea mai mare parte din teritoriul rămas sub controlul SI.

"Geografic vorbind, se mai află sub controlul SI doar patru kilometri (pătraţi), din satul Baghouz spre frontiera irakiană", a explicat pentru France Presse Heval Roni, comandantul operaţiunilor FDS din sector.

Este vorba practic de câteva cătune şi pământuri agricole, plus un colţ al satului menţionat.

Responsabilul citat a menţionat că în zonă "sunt în continuare prezenţi înalţi lideri ai SI", în majoritate irakieni, dar nu se ştie exact despre cine este vorba.

"Nu am auzit nimic despre Abu Bakr Al-Baghdadi", a mai indicat Roni.

Soarta liderului SI, a cărui moarte a fost anunţată de mai multe ori până acum, rămâne un mister. În august 2018 a fost difuzat un mesaj audio care îi era atribuit.

Deşi încolţiţi, jihadiştii nu şi-au pierdut capacitatea de distrugere şi lansează cu regularitate atacuri sinucigaşe asupra FDS.

Comandantul FDS, Mazloum Kobani, a estimat recent într-un interviu acordat AFP că oamenii lui mai au nevoie de cel puţin o lună pentru a "elimina ce a mai rămas din SI".

Conflictul din Siria, declanşat în 2011 după reprimarea de către puterea de la Damasc a unor manifestaţii pro-democraţie şi care a crescut în complexitate de-a lungul timpului, antrenând puteri străine şi grupări jihadiste, s-a soldat până acum cu peste 360.000 de morţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.