Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Forțele irakiene au lansat o ofensivă pentru cucerirea unei localități a Statului Islamic

teroristi jihadisti statul islamic

Forţele de securitate irakiene au lansat marţi, cu sprijinul miliţiilor şiite, o operaţiune destinată recuceririi de la gruparea Stat Islamic a unei localităţi cheie pentru ofensiva împotriva Mosulului, ultimul mare oraş din Irak aflat sub controlul jihadiştilor sunniţi, potrivit unor surse militare, relatează AFP.

Situată pe malul occidental al fluviului Tigru, localitatea Charqat se află la 260 km nord-vest de Bagdad şi la 80 km sud de bastionul jihadist Mosul.

Citește și: Rusia mută 4.000 de militari și 1.000 de echipamente militare grele într-o zonă sensibilă

Forţele irakiene au recucerit deja mai multe localităţi la nord de Charqat, în pregătirea ofensivei împotriva Mosulului. Dar problema implicării miliţiilor şiite în aceste operaţiuni a încetinit înaintarea lor, autorităţile temându-se să nu-şi înstrăineze populaţia majoritar sunnită din regiune.

''Operaţiunea pentru eliberarea localităţii Charqat a început la ora locală 05.30 (02.30 GMT), din mai multe direcţii, cu sprijinul forţelor coaliţiei'', a indicat Yahya Rassoul, purtător de cuvânt al Centrului de coordonare (irakian) al operaţiunilor împotriva Statului Islamic.

Localitatea Charqat este situată în extremul nordic al provinciei Salaheddin, unde se află printre altele oraşele Samara şi Tikrit, şi în apropiere de provincia Ninive, al cărei centru administrativ este Mosul.

Ahmed al-Assadi, purtător de cuvânt al Unităţilor paramilitare şiite ale mobilizării populare (Hachd al-Chaabi), a anunţat, de asemenea, operaţiunea pentru recucerirea localităţii Charqat.

Unităţile paramilitare şiite ale mobilizării populare sunt oficial sub controlul premierului irakian Haider al-Abadi, dar multe dintre puternicele miliţii aflate în componenţa lor răspund înainte de toate de Iranul vecin. Ele au avut un rol primordial în recucerirea zonelor ocupate de către Statul Islamic începând din 2014.

Din Hachad al-Chaabi fac parte, de asemenea, forţe tribale sunnite mai puţin puternice care susţin guvernul împotriva Statului Islamic.

La încheierea unei întâlniri cu Abadi luni, pe marginea Adunării Generale a ONU, preşedintele american, Barack Obama, a estimat că o ofensivă împotriva oraşului Mosul ar putea fi lansată ''destul de repede'', anunță Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.