Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Forţele irakiene avansează în faţa SI şi cuceresc universitatea din Mosul

facebook.com
mosul

Forţele irakiene au eliberat sâmbătă universitatea din Mosul din mâinile grupării Stat Islamic (SI), în acţiunea lor de a cuceri toate cartierele din vestul celui de-al doilea oraş ca mărime din Irak, bastion al jihadiştilor, au anunţat responsabili locali, potrivit AFP. 

"Putem spune că universitatea a fost eliberată", a declarat Maan al-Saadi, un comandant al unităţilor din cadrul Serviciului de contraterorism (CTS), vârful de lance al ofensivei forţelor irakiene împotriva jihadiştilor din SI. 

Vastul campus universitar, unul din cele mai mari din Irak, se află la nord de Mosul, pe malul estic al fluviului Tigru care împarte oraşul în două. 

La rândul său, comandantul-şef al CTS, generalul Taleb Shegati al-Kenani, a afirmat că, în termen de zece zile, se va ajunge la eliberarea completă a părţii răsăritene a oraşului Mosul. 

"Am îndeplinit ce era mai greu (...), vom putea cuceri în totalitate partea de est în următoarele zece zile", a dat el asigurări la postul guvernamental Iraqiya din clădirea universităţii. 

În opinia sa, forţele irakiene au eliberat deja 85% din partea de est a oraşului de la declanşarea, la 17 octombrie, a unei vaste ofensive destinate să elibereze de sub ocupaţia jihadiştilor principalul lor bastion irakian, pe care l-au cucerit în 2014. 

Zeci de mii de membri ai forţelor irakiene, sprijiniţi de coaliţia internaţională sub comandament american, participă la această operaţiune. 

Alungaţi de pe malul stâng al Tigrului, jihadiştii controlează în totalitate malul drept unde se află, printre altele, aeroportul internaţional şi oraşul vechi. 

Duminică, forţele irakiene au ajuns în dreptul unui pod peste Tigru, pentru prima dată de la începutul operaţiunii militare. 

Premierul irakian, Haider al-Abadi, a promis iniţial că oraşul Mosul va fi eliberat înainte de sfârşitul lui 2016, dar recent a afirmat că vor fi necesare "trei luni în plus".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.