Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Forțele navale ucrainene: 'Am preluat inițiativa în Marea Neagră'

cdn-live.foreignaffairs.com
vapoare crucisator flota

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale ucrainene, Dmitro Pletenciuk, a declarat, sâmbătă, că Ucraina a preluat inițiativa în ceea ce priveşte situația din Marea Neagră, scrie RBC, conform Rador Radio România.

Cu toate acestea, a subliniat Pletenciuk, este dificil de prognozat cu ce se va confrunta Ucraina anul acesta pentru că flota inamicului nu ar trebui ignorată, deoarece Rusia se adaptează la noile provocări și reacţionează. Din acest motiv, planificarea noilor operațiuni de distrugere a flotei ruşilor trebuie efectuată mai detaliat și într-o manieră coordonată.

  • „În general, putem vorbi despre o tendință pozitivă a acțiunilor noastre în Marea Neagră. Putem afirma, în special, că inițiativa este astăzi de partea noastră. În acest caz, inițiativa cântăreşte foarte mult, deoarece apare posibilitatea de a ne impune condițiile pentru desfășurarea ostilităților. Reușim deja acest lucru, dar trebuie să continuăm să lucrăm, pentru că, potrivit comandantului Marinei (Oleski Neijpapa, comandantul Forţelor Navale ale Ucrainei, n.r.), fiecare navă aflată sub pavilion militar în Marea Neagră este o țintă legitimă pentru noi", a adăugat Pletenciuk.

Contraatacuri

RBC notează că ruşii folosesc Marea Neagră și Marea Azov în propriile scopuri militare. Marea Azov este în prezent sub controlul complet al agresorilor ruşi. După eliberarea Insulei Şerpilor de către armata ucraineană, dominaţia rusă în Marea Neagră a fost redusă. Totodată, după retragerea Rusiei din "acordul cerealelor", au apărut noi ameninţări pentru transportul civil, în pofida faptului că în ultimele luni ucrainenii au reuşit să distrugă blocada instituită de ruşi în Marea Neagră.

Pe de altă parte, în ultimul timp, soldații ucraineni au distrus mai multe nave ruseşti. De exemplu, unitatea specială Group 13 a spionajului militar ucrainean a atacat nava rusească "Serghei Kotov", nu departe de strâmtoarea Kerci. La bordul vasului distrus în atac s-ar fi aflat un elicopter, probabil, de tip Ka-27. De asemenea, pe 14 februarie, lângă țărmurile Crimeii, ucrainenii au atacat şi au distrus marea navă rusească de asalt "Ţezar Kunikov".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.