Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Forţele regimului de la Damasc au încercuit un post de observare turc în regiunea Idlib

Twitter
explozii Siria Damasc

Forţele regimului sirian au încercuit luni un post de observare turc în provincia Idlib (nord-vest), după ce a cucerit teren în ultimele zile din mâinile jihadiştilor şi rebelilor în regiune, a raportat Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO), citat de AFP potrivit Agerpres.

"Forţele regimului au încercuit postul de observare turc Al-Surman după ce au eliberat mai multe oraşe şi sate" în apropierea oraşului-cheie Maarrat al-Numan, în sud-estul provinciei Idlib, a precizat directorul OSDO, Rami Abdel Rahmane.

Armata turcă este desfăşurată în 12 posturi de observare în regiunea Idlib în baza unui acord încheiat în septembrie 2018 între Moscova, aliat al regimului sirian, şi Ankara, sprijinitor al rebelilor, pentru a evita o ofensivă a puterii de la Damasc în regiune.

Acordul prevede instituirea unei "zone demilitarizate", cu o lăţime de 15 până la 20 de kilometri, pentru a separa zonele guvernamentale de teritoriile rebelilor şi jihadiştilor, în provincia Idlib, dar şi în regiunile învecinate Alep, Hama şi Latakia.

Acordul a oferit un scurt răgaz ultimului mare bastion rebel şi jihadist din Siria, dominat de Hayat Tahrir al-Sham (HTS, fostă aripă a organizaţiei Al-Qaida) şi unde trăiesc trei milioane de persoane.

Cu toate acestea, nu a împiedicat o ofensivă de amploare a armatei siriene, sprijinită de aviaţia rusă, între sfârşitul lui aprilie şi sfârşitul lui august în regiune, în cursul căreia peste o mie de civili au fost ucişi, potrivit OSDO, şi 400.000 de persoane deplasate, potrivit Naţiunilor Unite.

În pofida unui armistiţiu anunţat de Moscova la sfârşitul lui august, raidurile s-au intensificat în ultimele săptămâni şi peste 280 de civili şi-au pierdut viaţa de la acea dată.

Postul de observare Al-Surman este al doilea încercuit de forţele regimului în câteva luni. În august, cel din localitatea Morek, în nordul provinciei Hama, a fost încercuit şi forţe turce se află în continuare în interior.

Turcia este, de asemenea, prezentă în nord-estul Siriei, după o ofensivă desfăşurată în octombrie pentru a îndepărta forţele unei miliţii kurde de frontiera sa

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.