Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fost Avocat al Poporului desfiinteaza OUG-ul lui Ponta pentru renuntarea la diploma

isp

Fostul Avocat al Poporului Gheorghe Iancu a declarat joi in cadrul unei dezbateri organizate de ISP ca ordonanta de urgenta 94/2014 semnata de Victor Ponta este neconstitutionala. Aceasta da posibilitatea detinatorilor de titluri academice sa renunte la acestea fara sa dea vreo explicatie.

"Sunt impotriva plagiatului. Am vazut carti de-ale mele preluate fara sa se citeze. N-am vazut niciodata un alt caz in lume de halul in care s-a putut apara un om care mi-a fost stundent. (...) Se vorbeste de renuntare la titlu avand in vedere ca asa scrie in cerera facuta de persoana respectiva (n.r. Victor Ponta). Renuntarea a fost facuta inainte de OUG", subliniaza Gheorghe Iancu, aratand astfel ca textul ordonantei a fost scris cu scopul precis de a se potrivi perfect demersului premierului Victor Ponta de a renunta la diploma de doctorat.

Gheorghe Iancu a declarat ca OUG-ul dat de Guvernul Ponta este neconstitutional pentru ca nu are caracter general, ci vizeaza o singura persoana.

"Este o chestiune absolut politica. Juristii de la minister nu au fost de acord cu asa ceva. (...) Toate legile trebuie sa aiba caracter general. Imi dau seama ca nu mai exista caracterul general al actului normativ cand ma uit cine a semnat-o. Astfel actul normativ respectiv nu este o lege, este altceva. (...) S-a introdus un act normativ cu caracter privat. Este o aberatie neconstitutionala. Este o chestiune care se invata in primul an in semestrul doi la Facultatea de Drept. Poate ca nu s-a ajuns pana acolo pentru cei care au scris acel text", a declarat Gheorghe Iancu.

Un alt aspect de neconstitutionalitate al OUG-ului semnalat de fostul Avocat al Poporului a fost lipsa caracterului de urgenta al ordonantei, precum si motivarea unui astfel de caracter in care prin absurd acesta ar fi existat.

"Urgenta trebuie motivata. Sa zicem ca era urgenta - ea trebuie motivata. Unde e motivata urgenta in expunerea de motive? Nicaieri – este evident neconstitutionala", a explicat Gheorghe Iancu.

Acesta a subliniat ca renuntarea la o dimploma de buna voie in cazul unor suspiciuni de plagiat acopera si ia posibilitatea unei sanctiuni administrative, nerespectand astfel principiul raspunderii personale prevazut de Constitutie.

"Este evident ca ai furat din buzunarul cuiva si ai bagat in buzunarul tau, chiar daca ai pus sau nu ghilimele. (...) Plagiatul s-a acoperit daca eu am renuntat la diploma. Este o chestiune total neconstituionala pentru ca nu respecta raspunderea personala", a mai precizat Gheorghe Iancu.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.