Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fost comandant SUA: Trupele ucrainene pot intra în Crimeea la jumătatea anului viitor

ben hodges

Fostul comandant al armatei SUA în Europa, Ben Hodges, a declarat într-un interviu acordat LRT.lt că până la sfârșitul acestui an, ucrainenii îi vor împinge pe ruși înapoi în pozițiile din 23 februarie, iar Crimeea ar putea fi eliberată la jumătatea anului viitor. El afirmă că până și Coreea de Nord înțelege cât de disperat este acum Vladimir Putin și nu vrea să fie asociată cu Moscova.

- Cum ar trebui să interpretăm mobilizarea parțială anunțată de V. Putin?

- În primul rând, arată situația disperată în care se află V. Putin. El înțelege că situația forțelor sale din Ucraina se deteriorează. În al doilea rând, a arătat, de asemenea, că majoritatea rușilor chiar nu doresc să participe la război - am văzut proteste în multe părți ale Rusiei, mii de ruși încercând să părăsească țara prin Finlanda sau Sakartvel. Ei nu vor să fie recrutați.

Al treilea aspect important este că, chiar dacă oamenii chemați apar, deși mă îndoiesc că vor fi 300.000, durează luni de zile până să fie antrenați, echipați, gata să se alăture unităților deja existente. Deci nu cred că va avea un impact pozitiv asupra Rusiei până la sfârșitul anului.

Putin este îngrijorat pentru că trebuie să schimbe narațiunea care este împinsă către populația rusă că „operațiunea militară specială”, despre care spune el a decurs exact conform planului, în mod clar nu merge așa.

- Și ce înseamnă pentru Ucraina această știre despre mobilizarea parțială?

- Acest lucru ar trebui să le arate cu adevărat ucrainenilor că câștigă, că Rusia este într-adevăr disperată.

- V. Putin a trimis și o amenințare nucleară și a subliniat că nu este o cacealma. Crezi că ar trebui să luăm asta în serios?

- Este interesant când cineva trebuie să spună că nu blufează. Aceasta arată că el știe că nu este crezut. Au vorbit de ani de zile despre folosirea armelor nucleare. Sigur, are mii de arme nucleare, dintre care unele le-ar putea folosi pentru că nu-i pasă câți oameni nevinovați sunt uciși, dar tot cred că Putin este puțin probabil să le folosească.

Cred că este puțin probabil ca Putin să folosească o armă nucleară și pentru că atunci ar fi imposibil ca SUA să stea departe. Dacă acest lucru s-ar întâmpla, ar însemna sfârşitul opţiunilor pe care le are dictatorul.

Rusia nu are niciun beneficiu să folosească o armă nucleară, deoarece nu are forțele necesare pentru a profita de consecințele unei astfel de lovituri.

Deci, el trebuie să creeze câteva aspecte noi ale acestei narațiuni de război pentru a justifica ceea ce face și cred că acei oameni își vor da seama că este un basm complet și de aceea va eșua. Va fi important ca întreaga lume, pentru fiecare țară, să vorbească despre asta în mod public. Cred că este de asemenea util să observăm că China și India nu au sprijin pentru Rusia. Chiar și Coreea de Nord a spus: „Hei, nu vindem arme Rusiei.” China și India nu oferă nici un sprijin Rusiei în Adunarea Generală a Națiunilor Unite sau oriunde altundeva. Deci nu primește cu adevărat niciun sprijin din exterior pentru că ei înțeleg că Putin este disperat acum.

- După contraatacul Ucrainei de la Harkov, nu vedem victorii teritoriale majore de nicio parte. Cum credeți că va continua războiul și când ne putem aștepta la următoarele câștiguri teritoriale majore ale Ucrainei?

- Am mare încredere în Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Au fost foarte deștepți și au făcut o treabă bună de planificare și pregătire. Aș avea răbdare, deoarece ei continuă să degradeze logistica rusă. Mă aștept să vedem mai multe presiuni din partea forțelor ruse. Nu vei vedea un oraș ocupat în fiecare zi, pur și simplu este imposibil, dar încă sper că până la sfârșitul acestui an, forțele ucrainene vor împinge forțele ruse în pozițiile din 23 februarie, iar până la jumătatea anului viitor, ucrainenii vor fi în Crimeea.

- Crezi că nu există nicio amenințare reală din partea Rusiei la adresa țărilor baltice?

- Nu am spus niciodată că nu există o astfel de posibilitate, dar în momentul de față cea mai mare amenințare pentru noi toți este că dacă nu ne concentrăm și nu punem presiune asupra Kremlinului, chiar și cu sancțiuni, sau dacă nu dăm Ucrainei tot ce are nevoie, Rusia se va putea redresa în cele din urmă. Prin urmare, este important să continuăm să ajutăm Ucraina până când aceasta va învinge Rusia pe câmpul de luptă și îi restabilește suveranitatea asupra întregului teritoriu, inclusiv asupra Crimeei.

- De ce arme credeți că are cea mai mare nevoie Ucraina acum?

- Au spus în repetate rânduri că au nevoie de muniție și arme cu rază lungă de acțiune pentru a ataca logistica rusă, posturile de comandă rusești, artileria și altele asemenea. Au fost consecvenți în acest sens și sunt de acord cu asta. Au nevoie de muniție și de capacitatea de a-și proteja populația civilă de loviturile cu rachete din Rusia. Așadar, apărarea antirachetă este o prioritate pentru că rușii vor continua să omoare oameni nevinovați chiar dacă nu pot opri forțele ucrainene.

Cred că ar avea de câștigat dacă au mai multe vehicule blindate - tancuri, vehicule de luptă de infanterie. La un moment dat, ar trebui să începem să furnizăm tancuri Leopard și Abrams, nu doar pentru luptă acum, ci pentru securitate pe termen lung, trebuie să le ajutăm să tranziția la sisteme occidentale mai moderne.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.