Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fost comisar european: Riscul ca Grecia să părăsească zona euro a crescut semnificativ

grecia

Demisia ministrului grec de Finanţe facilitează negocierile Atenei cu creditorii săi, dar nu rezolvă problema spune Leonard Orban, consilier pentru Afaceri Europene al preşedintelui Klaus Iohannis. El precizează că opinia sa personală este că riscul ca Grecia să părăsească zona euro a crescut semnificativ, dar că trebuie păstrat optimismul.

Leonard Orban a declarat, la RFI, că demisia lui Yanis Varoufakis nu rezolvă problema Greciei: "Haideţi să zicem că facilitează, dar nu rezolvă, pentru că până la urmă, vor fi negocieri extrem de dificile. Sigur că s-a decis organizarea unui Euro-summit, întâlnirea şefilor de stat şi de Guvern din statele membre ale zonei euro, se va da foarte probabil un semnal politic, deşi nu e deloc simplu să se dea acest semnal politic de accelerare a negocierilor, dar până la urmă, vor fi detalii tehnice care vor trebui să fie negociate şi nu va fi deloc un proces simplu. Părerea mea e că un acord va trebui să fie găsit sub o formă sau alta cel târziu până în 20 iulie, când e o nouă scadenţă la plata unor datorii pentru autorităţile elene".

Consilierul prezidenţial crede că riscul ca Grecia să iasă din zona euro a crescut: "În momentul de faţă, pot să vă spun ca opinie personală că riscul ca Grecia să părăsească zona euro a crescut semnificativ. Dar eu cred că toate statele membre vor face eforturi mari, astfel încât să se evite un asemenea scenariu, dar în momentul de faţă, un asemenea scenariu nu poate fi exclus (...). Trebuie să rămânem optimişti, trebuie să explorăm orice fel de posibilitate, astfel încât să se evite ieşirea Greciei din zona euro".

Ministrul grec de Finanţe, Yanis Varoufakis, a anunţat luni dimineaţă că demisionează, la o zi după ce alegătorii greci au respins prin referendum măsurile de austeritate impuse de creditorii internaţionali ai Greciei.

Demnitarul arată într-un comunicat de presă că a fost informat că unii membri ai zonei euro ar prefera să fie absent de la reuniunile miniştrilor de Finanţe, "o idee despre care premierul a considerat că l-ar putea ajuta să ajungă la un acord".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.