Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fost lider de la Tiraspol: 'Sistemul oligarhic' din Transnistria trăiește într-un ritm 'de la asasinat la asasinat'

Unimedia
transnistria

„Sistemul oligarhic” din Transnistria este responsabil de moartea lui Oleg Horjan și „luarea la control” a investigației de către cei care anterior l-au condamnat ilegal este foarte îndoielnică. De această părere este fostul lider de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, conform deschide.md.

Evgheni Șevciuk a venit cu un mesaj de condoleanță adresat familiei și prietenilor liderului Partidului Comunist din Transnistria, Oleg Horjan, asasinat în noaptea spre 17 iulie în propira locuință.

În primul rând, vreau să declar că aceasta este o pierdere ireparabilă pentru familie, rude și prieteni. Aceasta este o tragedie. Acesta este o moarte martirică teribilă. Majoritatea absolută a locuitorilor din Transnistria transmit condoleanțe și sunt îngrijorați. L-am cunoscut pe Oleg de mai bine de 20 de ani ca un om cu principii și demn de respect. Oleg Horjan este primul dintre deputații transnistreni care a fost privat ilegal de libertate și apoi ucis cu brutalitate. Din păcate, detenția ilegală a lui Oleg Horjan a influențat negativ asupra stării lui de sănătate și a devenit o adevărată provocare pentru întreaga familie. El a fost nevoit să treacă prin condamnarea ilegală, să trăiască izolat de familie, să nu-și vadă nepoata, rudele și prietenii ani de zile. Ca un tată și un bunic, își iubea copiii și nepoata. A regretat mult că din cauza condamnării ilegale i-a văzut și i-a îmbrățișat puțin. Aceasta este o pierdere ireparabilă pentru cetățenii din Transnistria, care au găsit întotdeauna sprijin de la Oleg Horjan în lupta lor pentru dreptate. Acest eveniment tragic i-a adus într-o stare de șoc pe majoritatea locuitorilor Transnistriei. Căutarea și condamnarea vinovaților este sarcina organelor de drept și a instanței de judecată”, ne-a declarat el.

Fostul lider de la Tiraspol este de părere că actualul sistem de drept din regiune nu este capabil să ofere o anchetă obiectivă în cazul asasinării lui Oleg Horjan.

Este capabil sistemul de drept, cel al justiției și cel politic al Transnistriei să ofere o anchetă obiectivă? Cred că răspunsul este evident! Nu! Răspunderea politică și, eventual, cea penală pentru situația din domeniul justiției și ordinii publice în Transnistria, pentru moartea lui Oleg Horjan, o poartă cei care conduc cu adevărat „sistemul oligarhic” din Transnistria. În acest sistem nu există libertate de exprimare, mass-media liberă, alegeri libere, concurență în economie. În Transnistria există un monopol absolut cu care Oleg a luptat în ultimii 7 ani. Dacă nu ar exista acest monopol, sunt sigur că viața lui Oleg ar fi mers altfel, ar fi fost în viață”, a spus Șevciuk.

Politicianul a povestit și despre discuțiile purtate cu Oleg Horjan după eliberarea acestuia din închisoare, în decembrie 2022.

El practic nu vorbea despre situația lui. Primul lucru la care s-a referit el a fost regretul că numeroase plângeri cu privire la încălcarea drepturilor cetățenilor din Transnistria rămân neexaminate atât în Transnistria, cât și în afara acesteia. În al doilea rând, el și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că cetățenii nu au posibilitatea să aleagă în organele de conducere reprezentanții săi, în cadrul unor alegeri corecte. Oleg declara deschis că „autoritățile” din Transnistria nu servesc intereselor poporului, fapt pentru care „aceste autorități” îi acordau „o atenție deosebită”. Încercările lui Oleg de a atrage atenția, prin proteste, asupra unor probleme grave din Transnistria l-au dus la o condamnare ilegală. La un moment dat, sistemul din Transnistria a simțit impunitate. Exemplificator este faptul că nu a existat nicio reacție la apelurile liderilor fracțiunilor Dumei de Stat a Federației Ruse, a altor forțe din exterior, care au cerut eliberarea din închisoare a lui Oleg Horjan, condamnat ilegal. Consider că, astăzi, dorința celor care „conduc” în Transnistria „de a rămâne la putere prin menținerea regimului dictatorial” este mai presus decât interesul de a forma o imagine pozitivă a Transnistriei”, menționat fostul lider transnistrean.

Evgheni Șevciuk a atras atenția supra faptului că Oleg Horjan nu este unica persoană incomodă actualului regim de la Tiraspol care și-a pierdut viața în circumstanțe neclare.

Din păcate, în ultimii 7 ani, cu semne de „tâlhărie” sau alte circumstanțe dubioase, în Transnistria au fost uciși cel puțin 5 oameni. Presupun că alte zeci de persoane au fost condamnate din motive politice sau antipatiei personale. Voi aminti că în asemenea circumstanțe, cu semne de „tâlhărie”, a fost ucis în Odessa fostul primar al Tiraspolului, A.Bezbabcenko. „Luarea la control” de către „autorități” a investigațiilor privind omorul lui Oleg Horjan, în aceeași componență în care el a fost lipsit ilegal de libertate este foarte îndoielnică. Cu un asemenea „control” și „componență”, cred, este devalorizată obiectivitatea anchetei”, susține el.

Potrivit lui Șevciuk, este foarte important ca organizatorii, comanditarii și executorii să fie identificați și reținuți.

Consider că aici pot ajuta, cu eforturi comune, organele de drept din R.Moldova și Rusia, în cooperare cu instituțiile internaționale. Iar „oligarhia”, după ce își va cere scuze de la rudele lui Oleg Horjan, trebuie să recunoască pe regretatul drept nevinovat, să fie achitat, iar cei care l-au condamnat să fie trași la răspundere, inclusiv organizatorii și comanditarii”, este de părere fostul lider transnistrean.

La fel, menționează Șevciuk, în condițiile actuale din Transnistria cetățenii care locuiesc în regiune nu se află în siguranță: „Atât timp cât cei care „comandă muzica” sub care „dansează autoritățile” nu vor fi trași la răspundere, cu regret, cred că omorul celor care nu sunt de acord va continua”.

Între timp, cu regret, Transnistria trăiește într-un ritm „de la asasinat la asasinat”. Oamenii sunt speriați. Sunt uciși reprezentanții opoziției și cei care nu sunt de acord, din dorința de a păstra banii extrași cu ajutorul „autorităților”, iar Oleg Horjan a trăit, a luptat și a murit pentru idei”, a punctat el.

De menționat că, cadavrul liderului PCT, Oleg Horjan, a fost depistat luni, în propria locuință, în localitatea Sucleea din regiunea transnistreană. Inițial se anunța că Horjan ar fi fost împușcat, însă ulterior, așa-zișii milițieni transnistreni, au anunțat că pe suprafața corpului au fost depistate mai multe plăgi, provocate de un obiect ascuțit. Deși versiunea de bază a Tiraspolului este „tâlhăria”, mai mulți politicieni și analiști politici sunt de părere că Horjan a fost asasinat.

Oleg Horjan a condus PCT timp de mai mulți ani, fiind un opozant activ al actualului regim de la Tiraspol în frunte cu Vadim Krasnoselski și holdingul „Sheriff”. În anul 2018, acesta a fost condamnat la 4 ani de închisoare.

După condamnare, avocații lui Horjan au căutat dreptate în instanțele naționale ale R.Moldova. La data de 23 iunie 2020, Curtea Supremă de Justiție a Republicii Moldova a constatat că Horjan se află ilegal în detenție și a fost condamnat de către instanțe neconstituționale.

În decembrie 2022, Horjan a fost eliberat din detenția ilegală, revenind la activitatea sa politică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.