Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fost membru CSM: Băsescu poate, legal, să spună cine e OFIȚERUL ACOPERIT

spion1

Președintele nu a vrut să dezvăluie numele prezidențiabilului 007, motivând că are nevoie de o aprobare judecătorească.

Însă, un fost judecător și membru CSM, Adrian Toni Neacșu consideră că poti divulga un ofiter al serviciilor secrete daca acesta nu se bucura de protectia legii, respectiv daca activeaza acoperit/infiltrat prin incalcarea legii. El oferă câteva justificări pe jurindex.ro.

Personalul operativ al Serviciului Roman de Informatii isi desfasoara activitatea deschis sau acoperit, in raport cu nevoile de realizarea a sigurantei nationale.” Reglementari similare exista si in ce priveste celelalte structuri secrete. Agentii acoperiti in presa scrisa, in televiziune, corporatii, in avocatura, in mediul economic privat in general sunt cat se poate de legali.

Informatiile referitoare la agentii acoperiti sunt informatii clasificate drept secrete de stat.1 Divulgarea lor fara drept constituie infractiune. Sau, cum spune chiar legea (art. 45 alin 2 din Legea nr. 14/2002), documentele, datele si informatiile Serviciului Roman de Informatii pot deveni publice numai dupa trecerea unei perioade de 40 de ani de la arhivare. Prevederi legale similare exista si cu privire la datele si informatiile celorlalte servicii secrete. Potrivit art.303 din noul cod penal al romaniei, divulgarea, fără drept, a unor informatii secrete de stat, de catre cel care le cunoaste datorita atributiilor de serviciu se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

Cu toate acestea, nu constituie infractiune divulgarea unor informatii care prin ele insele se refera la savarsirea unor infractiuni, a unor abateri disciplinare sau care in general sunt rezultatul incalcarii legii.

Darea in vileag a ilegalilor ar fi o fapta buna si nu presupune riscuri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.