Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fost ministru al Apărării, acuzaţii grave: Generali ai Armatei au fost şantajaţi să semneze protocolul dintre MApN şi Parchet

www.wikimedia.org
MApN

Semnarea protocolului de colaborare între MApN şi Parchetul General s-a făcut prin ameninţare şi şantaj, a declarat pentru Qmagazine fostul ministru al Apărării, Corneliu Dobriţoiu.

Protocolul de cooperare între MApN şi Ministerul Public privind acordarea sprijinului reciproc necesar îndeplinirii atribuţiilor şi competenţelor legale a fost încheiat la 4 aprilie 2011. Documentul a fost semnat de fostul şef al Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei (DGIA), gen. Gheorghe Savu, şi de prim procurorul adjunct al PÎCCJ, fiind aprobat de procurorul general al României de atunci, Laura Codruţa Kovesi, şi ministrul Apărării, Gabriel Oprea.

Vezi și: Concluzia înfiorătoare a cercetătorilor: Cât PLASTIC mâncăm zilnic fără să ştim

MApN a precizat într-un răspuns pentru QMagazine că, la solicitarea premierului Viorica Dăncilă din 18 aprilie, ministrul Apărării, Mihai Fifor, i-a transmis şefului Executivului că “în urma verificărilor efectuate la structurile subordonate, a fost constatată existenţa unui Protocol de cooperare între MApN şi Ministerul Public privind acordarea sprijinului reciproc necesar îndeplinirii atribuţiilor şi competenţelor legale, având clasificare de . Vineri, 20 aprilie, ministrul apărării naţionale, Mihai Fifor, a dispus denunţarea acestui protocol, prin notificarea Parchetului General al României, şi a informat primul- ministru despre acest demers”.

Generalul-maior (r) Corneliu Dobriţoiu a preluat mandatul de ministru al Apărării la un an de la semnarea Protocolului, respectiv la 7 mai 2012. El a declarat pentru Qmagazine că gen. Gheorghe Savu, cel care a semnat documentul din partea MApN, nu prea a avut de ales, fiind presat să facă acest lucru.

“Eu îl cunosc pe Gelu Savu de foarte mulţi ani. În opinia mea, Gelu Savu a dat curs unui demers agresiv din partea unui ministru abuziv, Gabriel Oprea. Vă spun sincer. S-a temut atât pentru funcţie, cât şi pentru libertate. Şi-a dat seama singur sau i-a spus cineva că se pot face dosare din nimic. Şantaj”, a afirmat Corneliu Dobriţoiu.

Vezi și: Autorităţile olandeze au stabilit: Care sunt cele mai NESĂNĂTOASE moduri de a prepara cafeaua

În opinia sa, acest protocol nu numai că era nelegal, dar şi inoperant. “În primul rând , indiferent de pomelnicul legislativ care e trecut în preambul, scopul protocolului nu poate fi îndeplinit pentru că nu se poate face schimb de informaţii într-o structură departamentală ale cărei misiuni sunt foarte clare şi limitative şi se cantonează doar în sfera asigurării securităţii trupelor, spaţiilor de cazare, securităţii operaţionale, a informaţiilor din domeniul diplomaţiei militare, a informaţiilor în folosul luptei. Deci, aceste zone, aceste domenii de nişă nu intră în competenţa cabinetul procurorului general sub nici o formă. Mai mult decât atât, eu cred că prin semnarea acestui protocol, am adus o gravă atingere reputaţiei se bucură DGIA, în raport cu celelalte instituţii similare din NATO care au, de asemenea, misiuni de genul celor amintite anterior”, afirmă fostul ministru.

El a explicat că, după părerea sa, motivul pentru care s-a semnat acest protocol ar fi fost eludarea procedurilor legale de autorizare a interceptărilor convorbirilor telefonice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.