Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fost ministru al Apărării din Republica Moldova: Cu separatismul se poate lupta doar aplicând legea

gagauzia

Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării din Republica Moldova, salută decizia majorității parlamentare care obligă UTA Găgăuzia să restituie din propriul buget impozitele și taxele agenților economici din regiune. Șalaru încurajează autoritățile „să nu se oprească aici” sugerându-le să aibă o abordare similară și față de regiunea transnistreană. „Banii pe care aceste companii îi plătesc administrației separatiste nu merg la oamenii simpli din stânga Nistrului, ci la regimul criminal de acolo”, scrie Anatol Șalaru, conform deschide.md.

Actuala guvernare a luat o decizie pe care o susțin, dar nu trebuie sa se oprească aici. UTA Găgăuzia reține în bugetul lor impozitele și TVA-ul plătit de agenții economici, iar agenților economici acest TVA le este restituit de către guvern, adică din banii Dvs. Această nedreptate a fost eliminată și pe viitor își vor recupera TVA-ul din bugetul UTA. Dacă tot se declară independenți, trebuie să se obișnuiască să trăiască din ceea ce câștigă”, a scris Anatol Șalaru pe contul său de Facebook.

Fostul ministru susține că o situație similară se atestă în stânga Nistrului, unde sunt mii de agenți economici înregistrați oficial în R.Moldova, și care nu plătesc impozite în bugetul R.Moldova.

Acești agenți economici au drept de export in toată lumea, au certificate și autorizații emise de instituțiile R.Moldova dar nu au obligația de a plăti impozite, taxe și TVA in bugetul R.Moldova. Adică niște companii mari precum grupul Sherif, fabrica de ciment din Râbnița, uzina metalurgică, fabrici de vin și coniac, de textile și bineînțeles CTE de la Cuciurgan nu varsă un leu in bugetul R.Moldova. Toți acești mai bine de 3 mii de agenți economici întrețin administrația separatista de la Tiraspol, trupele lor kgb, armata și poliția și, principalul, alimentează ura fată de malul drept. Adică ăștia, la fel ca și cei de la Comrat, vor să fie independenți, pro-Kremlin, antieuropeni și antiromâni din banii noștri”, mai scrie Șalaru.

În concluzie, Anatol Șalaru susține că autoritățile trebuie să dea dovadă de pragmatism și să excludă percepția precum că vor fi respectate dacă vor crea condiții preferențiale pentru regiunile alimentate de separatism.

Cu separatismul se poate lupta doar aplicând legea și fără mioritism. Ideea că dacă le creăm condiții preferențiale ei o să ne iubească și o să ne respecte este una idioată și cu iz puternic de trădare. Vreau să încurajez actuala guvernare să nu se oprească aici și să conștientizeze că banii pe care aceste companii îi plătesc administrației separatiste nu merg la oamenii simpli din stânga Nistrului ci la regimul criminal de acolo, iar guvernul de la Chișinău ii poate folosi pentru a ajuta eficient și direct cetatenii din aceste raioane”, a conchis fostul ministru al Apărării.

Amintim că luni, 31 iulie, la ultima ședință a Parlamentului din sesiunea primăvară-vară, deputații din majoritatea parlamentară au aprobat modificări în Codul fiscal, care prevăd restituirea impozitelor și taxelor agenților economici din UTA Găgăuzia din bugetul autonomiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.